Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[Siteshopper]
[BOL]
[Veilinghal]
[Autosite]
[Vacatures]

Maria's tombe ondergelopen

Van onze correspondent - JERUZALEM, dinsdag

De ondergrondse kapel met wat wordt beschouwd als de tombe van de maagd Maria in Jeruzalem is gisteren volledig onder water komen te staan. Na ongekend hevige regenval in de nacht en vroege ochtend stond er gisterochtend 16 meter water in de kapel.


Met een brandweerslang wordt regenwater uit de grafkapel van de maagd Maria gepompt, nadat een zeer hevige hoosbui de ondergrondse ruimte aan de voet van de Olijfberg in Jeruzalem volledig blank had gezet.
FOTO: REUTERS

Israëlische duikers zochten naar mogelijke slachtoffers, maar de tijdens de hoosbuien in de kapel aanwezige vijf Grieks-orthodoxe monniken en een non bleken ongedeerd. Dat is niet het geval met kostbare iconen in de kapel, die teruggaan tot de 12e eeuw en met een dikke laag modder zijn bedekt.

De kapel ligt aan de voet van de Olijfberg, vlakbij de tuin van Gethsemane, waar Christus volgens de Bijbel zijn laatste nacht doorbracht voor hij werd gearresteerd en gekruisigd. De hele dag is de Israëlische brandweer bezig geweest met het leeg pompen van de kapel.

De schade aan de kapel door het overvloedige hemelwater komt op een ongelegen moment. Tussen kerstmis dit jaar en Pasen 2001 worden miljoenen pelgrims verwacht, die ook juist Gethsemane en de tombe van Maria hadden willen aandoen. De Grieks-Orthodoxe en Armeense kerken, die de tombe beheren, zeiden gisteren te vrezen dat het niet mogelijk is de kapel tijdig te herstellen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl