Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[Veilinghal]
[Vacatures]
[Siteshopper]
[Autosite]
[BOL]

Kabinet Italië
gaat wankelen

Van onze correspondent - ROME, dinsdag

Het centrum-linkse Italiaanse kabinet D'Alema hangt aan een zijden draad omdat het kleine socialistische regeringspartijtje SDI om ontslag van de premier heeft gevraagd.

De kleine partij, met slechts één minister vertegenwoordigd in de elf-partijencoalitie, is boos dat D'Alema zich niets aantrekt van haar roep om justitiële hervorming. De SDI is weliswaar een klein deel van de coalitie maar in het Italiaanse politieke systeem, waarin het krioelt van de partijtjes, kan één stem de regering ten val brengen.

Om dreigend onheil te voorkomen heeft de premier beloofd snel grote schoonmaak te houden in zijn kabinet. Hij was al van plan na de parlementaire goedkeuring van de begroting voor 2000, aan het eind van deze maand, de bezem door zijn 14 maanden oude kabinet te halen. De ontevredenheid van de SDI versnelt deze schoonmaakbeurt mogelijk. Veel leden van de coalitie vinden het echter onverantwoordelijk om voor de begrotingsbehandeling het kabinet te herzien.

De SDI roept om justitiële hervorming omdat het van mening is dat de Italiaanse justitie in een crisis verkeert. Het partijtje wil dat er een commissie komt die het juridische onderzoek 'Schone Handen' van begin jaren negentig kritisch bekijkt. Dit baanbrekende onderzoek beschuldigde destijds diverse politieke partijen ervan smeergeld te hebben aangenomen. Vooral de voorloper van de SDI, de PSI van ex-premier Bettino Craxi, kwam er slecht af.

De Italiaanse ex-president Francesco Cossiga steunt de roep om het vertrek van premier D'Alema. Zijn partij UPR vormt samen met de SDI en twee liberaal/republikeinen een aparte groep in de Kamer van Afgevaardigden. Zonder deze 18 kamerleden heeft het kabinet D'Alema geen kamermeerderheid.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl