Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[BOL]
[Autosite]
[Vacatures]
[Veilinghal]
[Siteshopper]

Ruwe zee voorkomt
milieuramp tanker

BREST, dinsdag

De schipbreuk afgelopen zondag van de 24 jaar oude Maltese tanker Erika voor de Bretonse kust zal volgens de Franse autoriteiten waarschijnlijk niet leiden tot een milieuramp. De ruwe zee, die de tanker in tweeën brak, zorgt ook dat eventueel lekkende olie verspreid wordt en geen vlek kan vormen.

De wind is ook aflandig, waardoor de olie verder de zee op wordt gedreven. "Vooralsnog maken we ons niet al te ongerust over vervuiling", zei Christoph Rousseau van het zee-onderzoekscentrum in Bretagne. "De omstandigheden zijn van dien aard dat de olie in kleine stukken zal worden gedeeld."

De Franse kustwacht wordt geassisteerd door Britse en Duitse experts. De gebroken tanker had 25.000 tot 30.000 ton stookolie aan boord, waarvan volgens schattingen 5.000 tot 6.000 ton in zee is gelopen.

De zeesleper Abeille-Flandre probeerde gisteren het achterdeel van de tanker verder de zee op te slepen. Door de storm en de tot negen meter hoge golven schoot dit nauwelijks op, waarna de halve tanker naar de bodem zonk. Wanneer het kalmer weer wordt, zal geprobeerd worden de resterende olie over te pompen op een ander schip.

Het boegdeel, waaruit tot dusver geen olie is gelekt, is klaarblijkelijk ook gezonken. Een mijnenveger en twee vliegtuigen proberen het te lokaliseren. (AP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl