Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Primafoon]
[Netaspect]
[BOL]
[Demon]
[ABN AMRO]
[Belastingdienst]
[CMG]

Record aan
verboden
vuurwerk

door Eric de Brouwer

DEN HAAG/DORDRECHT, dinsdag

Speciale vuurwerkteams van de politie, marechaussee en douane hebben enkele weken voor de millenniumwisseling al voor een recordhoeveelheid aan illegaal vuurwerk onderschept.

Het knalwerk blijkt groter en gevaarlijker te zijn dan ooit, zo maakte justitie gisteren bekend.

De gezamenlijke opsporingsdiensten namen dit jaar al 300.000 kilo illegaal knalwerk, voornamelijk uit België, in beslag.

De landelijke milieuofficier van justitie mr. G. Biezeveld zei gisteren te verwachten dat de totale vangst uiteindelijk tot 350.000 kilo zal oplopen. Vorig jaar werd 220.000 kilo verboden vuurwerk onderschept en vernietigd.

Een eenduidige verklaring voor de recordvangst heeft justitie niet. "Aan de ene kant blijkt dat de opsporingsteams aan de grens met onder meer België ieder jaar beter op elkaar ingespeeld raken", aldus woordvoerder J. Simonis van justitie in Den Haag. "De samenwerking met de Belgische politie verloopt ook steeds vlotter."

Particulieren

"Daarnaast is de vuurwerkmarkt dit jaar groter dan ooit. Met het oog op de millenniumviering gaan meer particulieren dan normaal op pad om over de grens knalwerk te kopen."

Justitie verwacht dat de grote vuurwerkvangsten nu achter de rug zijn, omdat voor de georganiseerde bendes het risico om vlak voor de jaarwisseling te worden gepakt, te groot is. "De komende weken zullen vooral particulieren worden aangehouden, die ofwel de kofferbak van hun auto met verboden vuurwerk hebben volgeladen, ofwel hun garages en schuurtjes met illegale knallers hebben volgepropt", voorspelt Simonis.

Deze kleine illegale handelaren kunnen vaak via de zogenoemde 'kliklijnen' of via tips van getuigen worden ontmaskerd. Op die manier rolde de politie gisteren in Dordrecht nog een vuurwerkhandeltje aan huis op. Drie mensen werden gearresteerd.

De politie in Dordrecht kreeg een tip van een getuige, die verschillende mensen met dozen vuurwerk in de Vorensaterstraat had zien lopen. Agenten arresteerden ter plekke een 18-jarige jongen, die 150 kilo illegaal vuurwerk bij een echtpaar in de buurt had gekocht.

Dit stel, een 53-jarige man en zijn 40-jarige vrouw, konden later worden aangehouden. Zij hadden in hun garage 1000 kilo verboden knalwerk opgeslagen om te verhandelen. Tegen het drietal is proces-verbaal opgemaakt. Het vuurwerk zal worden vernietigd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl