Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[Netaspect]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Demon]
[CMG]
[Primafoon]
[Belastingdienst]
[BOL]
[ABN AMRO]

Ook pardon voor wie
vuurwapen inlevert

Van een onzer verslaggevers

DEN HAAG, dinsdag

Niet alleen slag- en steekwapens, maar ook vuurwapens en munitie kunnen tot en met 24 december straffeloos bij de politie worden ingeleverd.

Het openbaar ministerie in Den Haag bevestigde gisteren dat mensen die op een politiebureau een vuurwapen komen inleveren, dat straffeloos kunnen doen zolang er met dat wapen geen misdrijf is gepleegd.

"Wie tijdens de inleveractie met een vuurwapen komt aanzetten, moet een afstandsverklaring tekenen, waarna zijn persoonsgegevens worden genoteerd", aldus Haags justitiewoordvoerder J. Simonis. "Tevens zal er proces-verbaal worden opgemaakt. Blijkt echter na onderzoek dat er met het wapen geen misdrijf is gepleegd, dan zal vervolging uitblijven."

De landelijke inleveractie voor slag- en steekwapens kwam gisteren enigszins aarzelend op gang. De meeste regiokorpsen die door deze krant werden benaderd, maakten melding van geringe hoeveelheden 'klein spul' zoals vlindermessen, stiletto's en katapulten.

In Groningen, waar verspreid over de politiebureaus in de regio 15 inzamelpunten zijn ingericht, werden behalve een assortiment aan steekwapens (dolkmessen, vlindermessen en stiletto's) ook ploertendoders, windbuksen, seinpistolen, een sabel en een zwaard ingeleverd. "Geen enorme hoeveelheden, maar alles is van de straat en daar gaat het om," aldus zegsman H. Bouwkamp.

Omdat de actie vooral op jongeren is gericht, kiest Friesland ervoor om behalve op politiebureaus ook in de uitgaanscentra inzamelpunten in te richten. "Komend weekeinde worden in Leeuwarden op verschillende plaatsen in het centrum containers neergezet waar de jeugd straffeloos wapens kwijt kan", zegt woordvoerder R. Rambonnet. Het regiokorps heeft alle onderwijsinstellingen in de provincie een brief gestuurd om de inleveractie onder de aandacht te brengen.

In een aantal Nederlandse steden is aanstaande zaterdag tot de 'Nacht van het lef' uitgeroepen. Iedereen wordt opgeroepen om wapenvrij te gaan stappen onder het motto 'Heb het lef. Wapens weg'.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl