Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[CMG]
[Netaspect]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Demon]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Belastingdienst]
[BOL]

Minister geeft grote
steden ƒ16,5 miljard

Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG, dinsdag

Minister Van Boxtel (Grote Stedenbeleid) gaat de komende jaren in totaal ƒ16,5 miljard verdelen over vijfentwintig grote Nederlandse steden.

Het geld wordt onder meer besteed aan het bestrijden van de criminaliteit en de werkloosheid en het vergroten van de veiligheid in de grote steden.

In totaal vierentwintig steden, waaronder Amsterdam en Groningen zullen voor 1 mei van volgend jaar hun ingediende voorstellen op een aantal punten moeten verbeteren, willen zij in aanmerking komen voor het geld van Van Boxtel.
Projecten

Met name Utrecht en Leiden moeten hun plannen nog flink aanscherpen. Het gaat daarbij vooral om de projecten onderling beter op elkaar af te stemmen. Ook moeten de steden precies aangeven hoe zij achteraf gaan meten of de gestelde doelen zijn gehaald.

Van Boxtel denkt overigens wel dat het de vierentwintig steden gaat lukken om op tijd hun aangepaste voorstellen in te dienen. "Ik kan me niet voorstellen dat men straks niet aan de voorwaarden voldoet en dat men dus geen geld krijgt", aldus de D66-bewindsman.

Alleen de gemeente Haarlem weet zeker dat al haar plannen voor onder meer het verbeteren van het leefklimaat en stadsvernieuwing zijn goedgekeurd. De stad krijgt voor het realiseren van de stadsprojecten ongeveer ƒ326 miljoen toegewezen. "Haarlem heeft echt goud in haar handen, omdat zij heeft gezorgd voor een groot draagvlak voor de plannen bij de bevolking en het bedrijfsleven", aldus Van Boxtel.

Overigens komt van de ƒ16,5 miljard, die bewindsman gaat verdelen, het merendeel uit bestaande geldpotjes, zoals de regeling voor het vroegtijdig schoolverlaten en de taallessen voor allochtonen die al geruime tijd in Nederland zijn. Ruim ƒ4 miljard is nieuw aangetrokken geld onder meer afkomstig van de Europese Unie.

De gemeente Amsterdam kan overigens het grootste deel van het geld tegemoet zien; ƒ3,9 miljard. Daarna volgt Rotterdam met een bedrag van ƒ3 miljard en dan Den Haag, dat ƒ2 miljard op haar bankrekening krijgt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl