Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[Netaspect]
[CMG]
[BOL]
[Demon]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Belastingdienst]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Dieren worden
orgaandonor
voor de mens

Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG, dinsdag

Hartpatiënten 'genezen' met een varkenshart en bij acute leveraandoeningen het menselijk bloed omleiden via een varkenslever: deze science fiction taferelen kunnen over niet al te lange tijd werkelijkheid worden, denkt D66-minister Borst van Volksgezondheid.

De bewindsvrouw opende gisteren een internetpagina die het Nederlandse volk informeert over xenotransplantatie, dat zoveel betekent als het gebruiken van organen en weefsel van dieren bij mensen. Wereldwijd zijn al enige successen geboekt met medische experimenten.

Omstreden

In Nederland is het onderwerp echter omstreden. De Tweede Kamer heeft grote bedenkingen vanwege de risico's op besmetting met gevaarlijke virussen. Het aids-virus (hiv) blijkt immers ook van de aap op de mens te zijn overgedragen.

"Er is veel onduidelijkheid over deze belangrijke nieuwe behandelmethode. Emoties zijn prima, maar ik vind het belangrijk dat iedereen wel weet waar het over gaat", zei minister Borst gisteren tijdens de start van de grootscheepse voorlichtingscampagne.

Volgens de bewindsvrouw kan een groot aantal patiënten over de hele wereld belang hebben bij xenotransplantatie. Ze denkt onder meer aan mensen met de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington en aan diabetici. "We zouden die mogelijkheden moeten verkennen", meent Borst.

Het is de bedoeling dat door de internetpagina www.xenotransplantatie.nl een maatschappelijk debat opgang komt. In Nederland willen twee academische ziekenhuizen gaan experimenteren met het omleiden van bloed via een varkenslever bij acuut leverfalen. Alleen de levercellen van het varken worden dan gebruikt. De patiënt kan zo worden gered als er niet direct een donorlever beschikbaar is.

Een speciale medisch-ethische commissie moet volgens Borst beoordelen welke experimenten wel en niet verantwoord zijn. De Tweede Kamer wil echter ook zicht houden op de medische proeven. Het CDA wil zelfs een tijdelijk verbod op experimenten. In januari gaat de Kamer met de minister in debat over het omstreden onderwerp.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl