Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[ABN AMRO]
[Demon]
[BOL]
[Netaspect]
[Primafoon]
[Belastingdienst]
[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Alleen chippen
bij parkeren
in Amsterdam

  door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

AMSTERDAM, dinsdag

Automobilisten kunnen in Amsterdam vanaf 1 januari 2002 alleen nog met 'plastic geld' hun parkeerplek betalen. Direct na de invoering van de euro moeten alle automaten in de hoofdstad aangepast zijn.

De rigoureuze maatregel om het muntgeld uit te bannen is een rechtstreeks gevolg van de onophoudelijke terreur van criminelen, die er keer op keer in slagen de 'spaarvarkens' op straat te kraken en er met honderdduizenden guldens vandoor te gaan.

Dit weekeinde werden weer tientallen automaten onklaar gemaakt door een bende die zich bedient van een krik, waarmee de betaalautomaten volledig uit de grond gerukt worden.

Schade

"Inmiddels zijn er hierdoor ongeveer tweehonderd automaten definitief onklaar gemaakt", zegt woordvoerster Karen Vinke van de dienst, "terwijl dat er drie weken geleden nog 76 waren. Alleen aan inkomsten misten we in oktober al ƒ1,5 miljoen aan parkeergeld, terwijl de schade aan automaten helemaal in de papieren loopt."

Parkeerbeheer zegt er moe van te worden telkens weer te moeten vechten tegen de criminelen. "Als wij weer een veiligheidsmaatregel toepassen, dan bedenken de criminelen weer wat anders. Zolang er geld op straat in de automaten blijft zitten, dan zijn het geliefde attributen voor dieven", aldus Vinke.

"Vandaar dat we besloten hebben per 1 januari 2002 alleen nog met de chipper of chipknip te laten betalen. Dan is er voor criminelen niets meer te halen", aldus Vinke, die zegt dat juridisch uitgezocht wordt of de termijn haalbaar is. "Het plastic betalen moet dan in ieder geval als algemeen aanvaard betaalmiddel te boek staan, iets wat nu nog niet het geval is."

Geen controle

In straten waar te veel parkeerautomaten gekraakt zijn stopt Stadstoezicht met onmiddellijke ingang de controle op betaling. Het criterium daarbij is dat er binnen een straal 150 meter een parkeerautomaat is die werkt. "We vinden het niet meer dan rechtvaardig dat te doen", aldus Vinke. "Op dit moment is onze technische dienst druk doende de automaten te herstellen of te vervangen en extra te beveiligen tegen het kraken."

De ondernemers in de hoofdstad zijn het inmiddels meer dan beu. Volgens het MKB Amsterdam blijven de klanten weg, omdat zij wielklemmen krijgen terwijl er in geen velden of wegen een automaat is die werkt.

"We onderzoeken samen met de horecabond in Amsterdam de mogelijkheid om naar de rechter te stappen," zegt een woordvoerder van het MKB. "Ook de toeristen blijven weg, de hotels klagen daar over. Dat de Dienst Stadstoezicht niet voldoende maatregelen weet te treffen is al erg genoeg, maar laat niet ook nog eens de ondernemers daarvan de dupe worden. Wij merken het echt aan de omzetten."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl