Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[CMG]
[Belastingdienst]
[Demon]
[ABN AMRO]
[Netaspect]
[Primafoon]
[BOL]

Brommer mag lang
niet overal op
rijbaan rijden

  ROTTERDAM, dinsdag

Brommers en scooters zullen ook na 15 december op veel plaatsen op het fietspad blijven rijden. Meerdere gemeenten voeren de nieuwe verkeersregel 'Brommer op de rijbaan' niet of nauwelijks uit. Vooral in Almere, Tilburg, Amsterdam en Rotterdam wordt driftig gebruik gemaakt van de mogelijkheden om uitzonderingen te maken.

Almere voert de nieuwe regel in het geheel niet uit. De fietspaden zijn er zo breed, vinden burgemeester en wethouders, dat fietsers en bromfietsers er moeiteloos samen gebruik van kunnen maken. De fietsersbond ENFB heeft al met een rechtszaak gedreigd.

Tilburg maakt vooral uitzonderingen voor een tiental ring- en uitvalswegen. Vooral op plekken waar auto's 80 kilometer per uur mogen rijden, wil men brommers liever op het fietspad houden.

In Amsterdam zijn de deelraden verantwoordelijk voor het beheer van de wegen. Vooral in de Bijlmermeer resulteert dit veelal in handhaving van de oude situatie. Een politiewoordvoerder noemde het eindresultaat van de verschillende afwegingen in de stadsdelen onlangs "verwarrend".

Ook in Feijenoord, met 70.000 inwoners een van de grootste Rotterdamse deelgemeenten, wordt de huidige situatie gehandhaafd. Volgens verkeersdeskundige Van Schaijk is dat het veiligst gezien de specifieke kenmerken van de wijk: dichtbebouwd met krappe straten. Bovendien kent Feijenoord enkele zeer drukke doorgangswegen, waar vaak files staan. "En dan gaan de brommers toch weer de fietspaden op."

Een gemeentewoordvoerder zegt geen grote verwarring te verwachten door het afwijkende beleid in Feijenoord. Wel maakt hij zich zorgen over het tijdstip van invoering. Een zegsman van de Nijmeegse politie sluit zich hierbij aan. Hij spreekt van "een rare datum". Het begin van het nieuwe jaar zou volgens hem beter zijn geweest.

Bovendien had de publiciteit veel beter gekund, stelt de Nijmeegse politie. Zo denken veel snorfietsers dat de nieuwe regel ook voor hen geldt. De politie in Arnhem en Nijmegen vreest dan ook de komende weken veel snorfietsers van de rijbaan te moeten halen. (ANP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl