&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
maandag
13 december 1999

Grote EU

De Europese leiders hebben dit weekeinde in Helsinki een historische stap gezet. Twaalf landen in oostelijk Europa én Turkije hebben de status van kandidaat-lid van de Europese Unie gekregen.

Vooral de kandidatuur van Turkije is een doorbraak. Voor vergroting van de politieke stabiliteit in het zuidoosten van Europa kan een EU-lidmaatschap van Turkije zeer belangrijk zijn.

Aan de status kandidaat-lid zijn terecht zeer strenge voorwaarden verbonden. Turkije mag zich graag presenteren als een democratie, maar daar is soms weinig zichtbaar van. Op het gebied van de mensenrechten, de rol van het leger in het staatsbestel, de behandeling van de Koerden en de grensconflicten met buurland Griekenland, gedragen de Turken zich niet volgens de gebruikelijke waarden en normen van de EU.

Met de twaalf kandidaat-leden gaat de EU in komende jaren onderhandelen over definitieve toetreding. Ook met Turkije zal gesproken worden. Het gevaar is groot dat de Turken zullen pogen de harde voorwaarden te verzachten.

De voorwaarden die gesteld zijn, betreffen echter elementaire uitgangspunten voor een democratisch Europa. Dat behoort te gelden voor ieder EU-land; dus ook voor een land als Turkije, dat zo belangrijk is voor meer stabiliteit in Europa. Aan deze voorwaarden op het gebied van mensenrechten moet worden vastgehouden, zelfs als dat zou betekenen dat (zoals velen al voorspellen) Turkije nooit lid zal worden van de EU, omdat de Turken niet willen voldoen aan de Europese spelregels.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]