Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
13 december 1999
 

[V & L informatica]
[Cybercard]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]

Roda blijft steken in de modder

Van onze sportcorrespondent - KERKRADE, woensdag
foto: WFA

Scheidsrechter Van Egmond had nooit aan Roda JC-De Graafschap moeten beginnen. Daarover was iedereen het roerend eens. Met bakken viel het water op hetgeen er na enkele minuten over was van de grasmat. Voetbal werd toeval en met die omstandigheid kwam underdog De Graafschap aanmerkelijk beter uit de voeten dan Roda JC. Vandaar dat de 2-3 uitslag terecht was.

Een uitslag die de frustratie er bij de thuisclub niet minder op maakte. Het best kwam dat tot uitdrukking in de onbezonnen actie van Eric van der Luer in de laatste minuut richting invaller Tchangai. De speler van De Graafschap ging nog theatraler tegen de vlakte dan zijn grote Duitse voorbeeld Lothar Matthäus en Van der Luer kreeg van Van Egmond rood te zien. Van de protesten van de Roda-middenvelder trok de arbiter zich niets aan. Van der Luer had Tchangai niet eens geraakt, maar de kamikaze-beweging was duidelijk waarneembaar.

Kortom, voor Roda was het allemaal kommer en kwel zaterdagavond in een wedstrijd die er eigenlijk geen was. "We beginnen eraan en zien wel waar het schip strandt", had Van Egmond vlak voor de ontmoeting laten weten. Om zeven uur had de onpartijdige het veld aan een laatste keuring onderworpen en geconstateerd dat de staat waarin het grasveld verkeerde nog acceptabel was. In het laatste half uur voor aanvang viel er echter een dusdanige hoeveelheid water dat Van Egmond daaruit de consequenties had moeten trekken.

Duidelijk werd wel van meet af aan dat De Graafschap veel beter uit de voeten kwam in die miserabele omstandigheden. Met name de lichtvoetigheid van Zico Tumba werd door de slimme Eric Viscaal bij voortduring ingeschakeld. Het massieve centrum van de thuisploeg met Joos Valgaeren en Marc Luijpers had alle moeite om op de been te blijven en kwam aan verdedigen amper toe. Vandaar ook dat Roda JC permanent achter de feiten aanholde. Tot drie keer toe kwam de ploeg van trainer Sef Vergoossen op achterstand. Twee keer werd de schade die voornamelijk Tumba aanrichtte, te niet gedaan. Roda's derde treffer werd voorkomen door de prima keepende Ron Olyslager.

Een puntendeling zou ook absoluut geen recht hebben gedaan aan de krachtsverhouding binnen de nauwelijks nog zichtbare lijnen. Roda, de laatste keren toch al worstelend met vormverlies, ploeterde, waar De Graafschap combineerde. En als Van Egmond, die zaterdag zeker niet zijn beste dag had, consequent was geweest, dan had hij niet alleen nooit aan de pot begonnen, maar had hij op zijn minst De Graafschap twee strafschoppen moeten toekennen toen Tumba door doelman Kalac en later ook door invaller Van Dessel onderuit werd gehaald.

Toen de modder was weggespoeld, wist Roda dat het niet de nagestreefde derde plaats op de ranglijst bezette, maar een vrije val naar de middenmoot had gemaakt. De Graafschap, dat zonder al te veel hoop aan de slotfase van de eerste competitiehelft was begonnen, deed met de wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord nog in het verschiet, plotseling heel goede zaken in Kerkrade. Vandaar dat coach Rob McDonald nog de minste moeite had met het feit, dat Roda JC-De Graafschap niet werd afgelast.


Roda JC - De Graafschap 2-3 (2-2).16. Tumba 0-1, 21. Peeters 1-1, 24. Lindenbergh 1-2, 36. Valgaeren 2-2, 50. Tumba 2-3. Scheidsrechter: Van Egmond. Toeschouwers: 6000. Rode kaart: Van der Luer (Roda JC). Gele kaart: Redeker, Lindenbergh, Vaisanen (Graafschap).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl