Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
13 december 1999
 

[Matranortel]
[EUBOS.NL]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[BOL]
[Postbank]

De Financiële Consument

Veel particuliere beleggers zijn op zoek naar de beste adviseurs om hun portefeuille te beheren. Anderen lezen alles wat maar voorhanden is op het gebied van beleggen om dat vervolgens te gebruiken bij het beheer van de portefeuille. Toch valt het resultaat van de beleggingen vaak tegen.

Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat actief beleggen vaak een lager resultaat oplevert dan het passieve beleggen waarbij de lange termijn voor ogen wordt gehouden. Een belangrijke les kan getrokken worden uit de resultaten van de beste beleggingsfondsen. Hoe pakken zij het beleggingsbeleid aan?

De beste adviseur

De beste vermogensbeheerders lijken slechts beschikbaar te zijn voor de grote beleggers die met vele miljoenen aan komen zetten. Toch kan ook de kleine belegger zijn geld onderbrengen bij een topper onder de vermogensbeheerders door te kiezen voor een goedlopend beleggingsfonds.

Doordat vele beleggers hun geld gezamenlijk laten beleggen kan een beleggingsfonds een evenwichtige portefeuille samenstellen waarmee een hoog rendement behaald kan worden in de beleggingsmarkten. Altijd moet u zich echter de vraag stellen hoe het komt dat een beleggingsfonds succesvol is. Nemen ze extreem veel risico of hebben ze daadwerkelijk een kloppende strategie voor het beleggen? Twee van die succesvolle fondsen zijn het Ohra Aandelenfonds en Fortis Obam. Beide beleggingsfondsen beleggen wereldwijd in aandelen.

Het Ohra Aandelenfonds is onbetwist het meest succesvolle beleggingsfonds in aandelen gemeten over de laatste 5 jaar. Het rendementsverschil tussen dit fonds en de concurrentie is zelfs dusdanig groot dat daarvoor een verklaring moet zijn. Het doel van het fonds is om te beleggen in bedrijven die op de lange termijn een bovengemiddelde groei zullen laten zien.

Normaal gesproken leidt die groei ook tot een extra rendement in de vorm van sterk stijgende beurskoersen. De strategie van het fonds is erop gericht om vroegtijdig de trends voor de komende jaren te signaleren en vervolgens aandelen te kopen in bedrijven die van die trends zullen profiteren. De trends waarop men inspeelt zijn de toenemende vergrijzing, de groeiende behoefte aan interactieve communicatie en de groeiende behoefte aan milieutechnologie.

Als een van de eerste beleggingsfondsen heeft het Ohra Aandelenfonds ingezien dat de informatie- en communicatietechnologie de bedrijfstakken zouden zijn waar een grote groei te verwachten was. Door een deel van het fonds in deze sectoren te beleggen profiteerde het fonds daardoor enorm van de sterk stijgende beurskoersen van de bedrijven in deze sectoren.

Daarnaast kent het fonds een groot belang in bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg en de milieutechnologie. Omdat veel van deze bedrijven in Amerika aan de beurs genoteerd zijn profiteerde het fonds ook nog eens van de sterk gestegen koers van de dollar. Ten onrechte denken beleggers dat men daarmee dus ook een extra risico loopt. Juist dit beleggingsfonds liet de laatste 5 jaar zien dat in dalende effectenmarkten de koers van het fonds weliswaar daalde, maar die daling was minder dan het marktgemiddelde.

Een klassieker onder de beleggingsfondsen is Fortis Obam. Weliswaar haalde dit beleggingsfonds over de laatste 5 jaar een lager rendement dan het Ohra Aandelenfonds, maar de historie van dit beleggingsfonds laat zien dat een goede strategie op de lange termijn leidt tot een hoog rendement. Het fonds werd in 1936 opgericht en kent sinds 1954 een beursnotering. Wie in 1954 een bedrag van ƒ1.000,- in Fortis Obam had belegd zou dat bedrag nu hebben zien groeien tot ongeveer ƒ345.000,-. Het totaalrendement komt daarmee uit op een kleine 14% per jaar.

De aandelenportefeuille van Fortis Obam wordt in principe wereldwijd belegd maar kent een relatief grote belegging in Nederlandse aandelen. Bij het selecteren van de bedrijven waarin het fonds belegt, zoekt de beheerder naar bedrijven met een stabiele groei die niet te sterk reageert op fluctuaties in de economie. Daarom wordt relatief veel belegd in uitgeverijen, banken, verzekeraars en farmaceutische bedrijven. Bewust vermijdt het fonds aandelen in bedrijven die sterker afhankelijk zijn van de economische ontwikkeling. Men belegt daarom voornamelijk in de grote fondsen met een voorspelbare winstontwikkeling. Omdat nu ook in de informatie- en communicatietechnologie bedrijven voldoen aan de strenge eisen van Fortis Obam wordt in toenemende mate ook in die sectoren belegd.

Om te profiteren van de kennis van deze beleggers moet u tussen de 250 en 300 gulden meebrengen. Dat is namelijk de prijs van een aandeel in één van de fondsen. Ook wie aanzienlijk grotere bedragen te beleggen heeft kan zich afvragen of een belegging in een goed beleggingsfonds niet een goed alternatief is voor de eigen portefeuille. Weinig beleggers en beleggingsadviseurs zijn immers zo succesvol als de beste beleggingsfondsen. Helaas bieden de rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

 

...weinig beleggers zo succesvol als beleggingsfondsen...






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl