Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
13 december 1999
 

[BOL]
[Netaspect]
[Primafoon]
[CMG]
[Demon]
[Belastingdienst]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[ABN AMRO]

Grote kans op treinstaking

Van onze Rotterdamse redactie - ROTTERDAM, maandag

Het treinverkeer in heel Nederland kan deze ochtend ernstig ontregeld raken door acties van spoorwegpersoneel.

Uit onvrede over toenemende agressie door passagiers hebben actiecomités opgeroepen tot een urenlange werkweigering. De oproep lijkt vooral op de route Hoek van Holland-Rotterdam en Rotterdam-Dordrecht weerklank te vinden.

Als vanmorgen uit Rotterdam geen treinen vertrekken, heeft dat gevolgen voor de treinenloop in de rest van Nederland. Die gevolgen zullen de gehele dag voelbaar zijn.

Gisteravond waren er ook berichten, dat conducteurs en machinisten in Amsterdam, Haarlem en Lelystad niet aan het werk zouden gaan. Volgens een verklaring van het anonieme actiecomité 'Maatregelen Nu' uit Rotterdam/Dordrecht zal in 'de meeste standplaatsen' een werkonderbreking van enkele uren plaatsvinden.

In het weekeinde werden onder NS'ers in het hele land pamfletten verspreid met oproepen om vanmorgen vroeg om 04.30 uur niet op de trein te stappen, maar om 'werkoverleg' in de kantines bij te wonen.

De NS heeft wel een afspraak met het personeel in de agenda staan over de agressie die NS'ers de afgelopen weken in en buiten de treinen kregen te verduren. De directie van de spoorwegen hoopt dat het personeel dat overleg wil afwachten. Gezien de oproepen zag het daar gisteravond niet naar uit.

Hoewel de Federatieve Spoorwegvakbond (FSV) de mensen achter de actiecomités niet zegt te kennen, sympathiseert hij wel met hun verlangens: "De agressie tegen onze mensen begint te escaleren. Het is schering en inslag. Voor die jongens houdt het een keer op."

Ook de NS toont begrip voor de acties van het boze personeel. "Iedereen is zwaar geschrokken van een ernstig incident van vorige week. We kunnen ons voorstellen dat het personeel daarop emotioneel reageert", aldus een woordvoerster gisteren.

De aangekondigde acties van het spoorwegpersoneel zijn een rechtstreeks gevolg van een massale mishandeling vorige week woensdagavond in Schiedam, op de lijn Rotterdam-Hoek van Holland. Toen een conducteur daar een zwartrijder uit de trein wilde zetten, wierpen vijf meereizende vriendjes van de zwartrijder zich op het NS-personeel. De conducteur werd ernstig mishandeld, de machinist en agenten van de spoorwegpolitie liepen klappen op.

Een van de NS'ers werd met een loden pijp geslagen, waardoor hij een gebroken pols opliep. Op het hoofd van een ander werd een fles kapotgeslagen. Intussen is een van de daders gearresteerd.

NS Cargo
Intussen bereikten de bonden en NS Cargo gistermiddag een akkoord over een sociaal plan. Dat sociaal plan is bedoeld om de eventuele nadelige gevolgen van de fusie tussen NS Cargo en Deutsche Bahn Cargo te ondervangen.

Overeengekomen is nu dat werknemers bij het nieuwe bedrijf (Railion) vijf jaar lang hun salaris behouden als onverhoopt hun baan verloren mocht gaan. Ook zal de NS serieus proberen, de gedupeerden in dat geval elders aan de slag te helpen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl