Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
13 december 1999
 

[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[ABN AMRO]
[Demon]
[Primafoon]
[Belastingdienst]
[Netaspect]
[BOL]

'Pronk en Brinkhorst moeten
eventuele claim NAM betalen'

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, maandag

VVD-leider Dijkstal vindt dat de ministers Pronk (Milieu) en Brinkhorst (Landbouw) uit hun begroting de eventuele miljoenenclaim van de Nederlandse Aardolie Maatschappij moeten betalen nu de gasboringen onder de Waddenzee voorlopig niet doorgaan.

Volgens de liberale leider is dit niet "onlogisch" na het verzet van deze bewindslieden en de coalitiepartijen PvdA en D66 tegen de boringen.

Dijkstal beschuldigt dan ook PvdA en D66 van een "slordige manier van politiek bedrijven", waarbij geen rekening is gehouden met eerder gedane toezeggingen. "Ik hoor niets over waar we een eventuele claim, waarvan ik hoop dat die er niet komt, van gaan betalen", aldus Dijkstal in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

De NAM dreigt met een schadeclaim van minimaal ƒ700 miljoen. Het kabinet weigerde deze week een vergunning te geven voor het boren, nadat eerder de Tweede Kamer in meerderheid zich tegen het boren keerde.

Dijkstal blijft de gasboringen onder het Wad vergelijken met een tijdbom die doortikt. "De juridische positie van de NAM is heel sterk. Het gaat hier om groot geld", aldus Dijkstal, die spreekt over slappe knieën aan de zijde van de coalitiegenoten en een deel van het kabinet.

De liberale voorman maakt zich sterk voor groei van de luchthaven Schiphol. Het kabinet moet in zijn ogen deze week knopen doorhakken. Anders, zo waarschuwde Dijkstal, verschuift het vliegverkeer naar andere landen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl