Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
13 december 1999
 

[Netaspect]
[ABN AMRO]
[Belastingdienst]
[BOL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Primafoon]
[CMG]
[Demon]

VS wil opheldering over Leids muurtje

Van onze correspondent - LEIDEN, maandag

De Amerikaanse ambassadeur Cynthia Schneider wil zo snel mogelijk opheldering van de gemeente Leiden over de toekomst van het muurrestant van de Onze Lieve Vrouwekerk. Hiertoe heeft zij een gesprek aangevraagd met wethouder Alexander Pechtold van Monumentenzorg.

Het omstreden muurtje is het laatste overblijfsel van de kerk van de Pilgrim Fathers, de eerste kolonisten die heeft Amerika gekend. Veel Amerikanen hebben zich middels brieven en e-mailtjes tot de ambassadeur gewend om hun onvrede over de voorgenomen sloop van het muurtje te uiten.

De gemeente Leiden wil het muurtje aan het Vrouwenkerkplein, dat jaren geleden nog voor veel geld werd gerestaureerd, slopen en heeft daarvoor toestemming gekregen van de Rijksdienst voor Monumenten. Volgens de gemeente is het muurtje nauwelijks meer origineel te noemen, wordt er tegenaan geplast en hoopt zwerfvuil zich daar op.

De Pilgrim Fathers en alles wat daaraan herinnert zijn voor de Amerikanen echter heilig. Bovendien is in de Onze Lieve Vrouwe-kerk in 1603 de voorvader van oud-president Franklin D. Roosevelt gedoopt en zijn de voorouders van George Bush, Francis Cooke en Esther Mayhew er getrouwd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl