Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
13 december 1999
 

[Demon]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Primafoon]
[Belastingdienst]
[Netaspect]
[BOL]
[ABN AMRO]
[CMG]

Mazelenepidemie kost jongen leven

door René Steenhorst en Huib Boogert - GOES, maandag

De mazelenepidemie in Zeeland, waar sprake is van zeker 140 besmettingsgevallen, heeft een 17-jarige jongen uit Aagtekerke (Oostkapelle) het leven gekost.

Joost Minderhoud, leerling van het Calvijn College te Goes, was om geloofsredenen niet gevaccineerd. Hij was lid van de Gereformeerde Gemeente. Joost Minderhoud stierf afgelopen donderdag en wordt morgen begraven.

De GGD-Zeeland bezoekt vandaag met een medisch team het Calvijn College om met leerlingen en docenten van deze reformatorische school te praten over het drama. "Zij die alsnog willen worden ingeënt tegen mazelen krijgen daartoe de gelegenheid", stelt de GGD, die elke keuze voor of tegen vaccinatie zegt te respecteren.

Enkele weken geleden gaf de GGD op de betreffende school al voorlichting over de ziekte, die volgens experts nog altijd moet worden beschouwd als een zeer ernstige bedreiging van de gezondheid. Dat geldt vooral voor bepaalde geloofsgroepen en mensen met antroposofische opvattingen, die dikwijls vaccinatie afwijzen.

Ernstige zorgen
Deskundigen op het terrein van de bestrijding van infectieziekten, zoals de emeritus hoogleraar prof. dr. J. Huisman (Erasmus Universiteit Rotterdam), zeggen zich ernstige zorgen te maken over de effecten die deze principiële vaccinatie- weigeraars hebben op de activiteit van het mazelenvirus dat "op deze wijze in de samenleving wordt gehouden."

Na een betrekkelijke 'rust' van zo'n tien jaar stak het mazelenvirus in juli van dit jaar weer ineens de kop op in en rond Rhenen. Landelijk zijn er inmiddels enige honderden besmettingsgevallen bekend.

Volgens professor Huisman wordt mazelen door velen onterecht gezien als een tamelijk onschuldige kinderziekte die door niezen of hoesten kan worden overgebracht. "De sterfte door mazelen bedraagt in de wereld op dit moment één tot twee miljoen", zegt Huisman.

De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO in Genève wil alles op alles zetten om het virus uit de wereldgemeenschap te bannen. Vroeger bedroeg de sterfte in Nederland zo'n vijf procent. Op dit moment gaat het om drie sterfgevallen per duizend besmettingen.

Een besmetting met mazelen kan evenwel levensbedreigend worden wanneer deze gevolgd wordt door complicaties zoals longontsteking, een middenoorontsteking of een hersenontsteking.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl