Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
13 december 1999
 

[ABN AMRO]
[Netaspect]
[Primafoon]
[CMG]
[Belastingdienst]
[Demon]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[BOL]

Marechaussee schiet vriend dood

door Joan van den Dungen - SOMEREN, maandag

Een 23-jarige wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagochtend met zijn dienstpistool, waarschijnlijk per ongeluk, zijn beste vriend en collega doodgeschoten in het Noord-Brabantse Someren.

Het slachtoffer, de 21-jarige marechaussee in opleiding René van den Broek uit Lierop, kreeg van dichtbij een kogel in het hoofd. Hij moet op slag dood zijn geweest.

De schutter, Leon van B. uit Someren, is direct aangehouden. Hij werd in shock-toestand afgevoerd.

Wachtmeester Leon van B. blijkt zijn marechaussee-opleiding nog maar net afgerond te hebben. Volgens zijn vader Theo van B. mocht zijn zoon het dienstwapen, een Glock-pistool, afgelopen weekeinde voor het eerst mee naar huis nemen.

Het drama voltrok zich in een slaapkamer van de woning van het gezin Van B. aan de Dr. Eijnattenlaan in Someren. René van den Broek logeerde, zoals hij wel vaker deed, bij zijn beste kameraad.

"Het was echt een stom ongeluk", verklaarde een aangeslagen vader Theo van B. aan De Telegraaf. "Leon had late dienst gehad. Hij kwam tegen half een thuis. Daarna zijn ze samen nog wat gaan drinken. We hebben ook helemaal niets gehoord van dat schot. Leon kwam ons rond half vier in de nacht in paniek wakker maken. 'Ik heb René geraakt met mijn pistool', schreeuwde hij. Hij was helemaal over zijn toeren. Hij had zelf nog het alarmnummer gebeld. We hebben nog geprobeerd René te reanimeren. De kogel sloeg in het gezicht in, naast de neus. Politie en de ambulance waren zeer snel aanwezig. Maar ook zij konden niets meer doen."

Op stap
De mannen blijken kort voor het schietongeluk samen op stap geweest. Het tweetal bezocht eerst een feestje en ging later nog een pilsje pakken in het vlakbij de woning gelegen café 'D'un Boemelaer' in Someren. Beiden hadden alcohol gedronken maar waren volgens de vader niet dronken toen zij thuiskwamen.

Leon van B. werkt sinds vier weken op Schiphol als marechaussee. Vader Theo: "Die twee waren al zeker zes jaar lang altijd samen, de beste maatjes. Onafscheidelijk zelfs. René sliep elke week hier. Het is verschrikkelijk. Niemand kan er met zijn verstand bij."

"Leon riep nog iets over dat hij zijn dienstwapen wilde laten zien aan hem", vervolgt de vader. "Hij was natuurlijk trots. René had er nog geen thuis, want hij was nog niet klaar met die opleiding. Hij zou in januari beëdigd worden. Zijn wapen lag nog in zijn kast op de kazerne. Toen Leon besefte wat hij had aangericht, wist hij met zichzelf geen raad. Hij wilde er een eind aan maken. De politie heeft dat nog weten te voorkomen. Ik weet zeker dat hij, als hij de kans gekregen had, zichzelf van het leven had beroofd."

Populair
Ook Hans van de Ven (35), eigenaar van café D'un Boemelaer bevestigde gisteravond dat Leon en René vrijdagnacht meerdere pilsjes hadden gedronken. "Leon en René staan hier zeker niet bekend als lastige dronkelappen", zegt hij. "Maar die jongens maken natuurlijk wel plezier en drinken een paar biertjes. Echte vrouwenversierders met een vlotte babbel. Iedereen kent ze ook in het dorp. Ze waren overal populair. Iedereen is er ook heilig van overtuigd dat Leon dit nooit met opzet heeft gedaan. Maar hij is jong en onervaren. Ik ken dat wel, een beetje bluffen met dat pistool. Een fout natuurlijk, maar wel een zeer ernstige."

René van den Broek zal aanstaande woensdag gecremeerd worden in Heeze.

Vader Theo van B.: "Zondag zijn we nog bij René's ouders op bezoek geweest. Zij zijn natuurlijk niet te troosten. Toch begrepen ook zij wel dat Leon het niet expres gedaan heeft. Maar ze zijn wel hun zoon kwijt."

De Rijksrecherche onderzoekt het drama. Leon van B. verblijft in een cel van het hoofdbureau in Eindhoven. De ouders mogen voorlopig geen contact met hem hebben.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl