Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
13 december 1999
 

[Belastingdienst]
[Primafoon]
[Demon]
[ABN AMRO]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[BOL]
[CMG]
[Netaspect]

Nederlandse steden zijn
opgelucht na loting

Van onze verslaggevers - BRUSSEL, maandag

De loting voor EURO 2000 heeft Nederland voor- en tegenspoed gebracht: sportief krijgt Oranje het nodige te verhapstukken met zware tegenstanders in de eerste ronde, maar de openbare orde lijkt gered: veruit de meeste risicowedstrijden worden afgewerkt in het mede-organiserende België.

Ons land krijgt tijdens de eerste ronde slechts twee ontmoetingen te verwerken waarbij wellicht ordeproblemen te verwachten zijn. De beruchte Engelsen komen op 12 juni naar Eindhoven om daar de strijd aan te binden tegen Portugal, dat op 20 juni in Rotterdam tegen het gevreesde Duitsland speelt. Alle overige wedstrijden van de twee hooliganleveranciers worden bij ons Zuiderburen gespeeld met als alarmfase één-wedstrijd Duitsland-Engeland op 17 juni in Charleroi.

Opluchting
De in Brussel aanwezige Nederlandse ministers en burgemeesters slaakten gisteren na afloop van de loting een zeer diepe zucht van verlichting. De Amsterdamse burgemeester Patijn verwoordde de algemene opluchting: "Ik denk dat we grotere problemen krijgen op voetbalgebied dan als gastland. Ik voorzie geen grote risico's." In de ArenA worden Nederland-Tsjechië (11 juni), Spanje-Slovenië (18 juni) en Nederland-Frankrijk (21 juni) afgewerkt.

Patijn vindt dat vooraf niet teveel gevreesd moet worden voor supportersproblemen. "Het sportieve accent moet nu de boventoon krijgen. Voor Amsterdam ben ik blij dat we twee wedstrijden van Oranje krijgen".

De Rotterdamse burgervader Opstelten is ondanks de eenmalige komst van de Duitsers (tegen Portugal op 20 juni) zeer tevreden. "Rotterdam krijgt mooie wedstrijden, ik ben opgelucht." In de Kuip worden ook Spanje-Noorwegen (13 juni), en Nederland-Denemarken (16 juni) gespeeld. Opstelten vreest de Duitse supporters niet bij voorbaat. "Met de goede voorbereiding die we hebben gehad, moet dit geen problemen opleveren."

Contacten
De Eindhovense burgemeester Welschen waakt voor paniek rond de komst van Engeland, dat op 12 juni in het Philips-stadion aantreedt tegen de Portugezen. "Die ontmoeting gaat in de gewone lijn mee: 800 agenten en veel vrijwilligers. Bovendien hebben we al jarenlange contacten met onze Britse politiecollega's door de internationale wedstrijden van PSV." Hoofdinspecteur van politie P. van Bokhoven noemt de wedstrijd Portugal-Engeland "een lastige klus, maar ook een uitdaging". Hij wil een uitermate strenge kaart- en identiteitscontrole en op heel veel plaatsen een kleinschalige inzet van de politie.

De Arnhemse burgemeester P. Scholten is in zijn nopjes met het lotingresultaat: "Na de openingswedstrijd in Brussel is Arnhem op 11 juni de eerste Nederlandse stad waarin wordt gespeeld." Die ontmoeting, Turkije-Italië, vraagt nog wel even wat organisatie: "We verwachten veel Turkse mensen. Bovendien is van de Italianen bekend dat ze vaak met de camper komen. Daarvoor moeten we ruimte vinden." Scholten zegt zijn collega in Charleroi niet te benijden: "Ik wens hem alle sterkte toe".

Namens de Raad van Hoofdcommissarissen toont ook korpschef C. Bakker van de politieregio Gelderland-Midden zich verheugd: "Nederland krijgt in de eerste ronde weinig risicowedstrijden." Desondanks blijft volgens hem een grote politiemacht noodzakelijk."

De Belgische overheid ziet de wedstrijd Engeland-Duitsland op 17 juni in Charleroi met vertrouwen tegemoet. Premier Di Rupo van de Waalse regionale regering zegt dat een naar verhouding kleine stad als Charleroi deze grootste risicowedstrijd van Euro 2000 wel degelijk aankan. "De voorbereidingen verlopen goed, we houden vertrouwen. Het is ook aan iedereen om positief te blijven. Niemand moet de problemen vooraf opzoeken."

Ook de Belgische premier Verhofstadt zegt niet bij voorbaat uit te gaan van problemen rond de beladen wedstrijd. "Er zal verder veel overleg zijn met de Britse en Duitse politie om goed voorbereid te zijn. Er wordt een heel pak maatregelen genomen om problemen aan te kunnen. Laat het voetbal alstublieft de boventoon voeren."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl