Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
13 december 1999
 

[BOL]
[Belastingdienst]
[Primafoon]
[ABN AMRO]
[Demon]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[CMG]
[Netaspect]

Openbare scholen
verdeeld over bidden

Van onze verslaggevers - AMSTERDAM, maandag

Binnen het openbaar onderwijs in Amsterdam is verschil van mening of islamitische leerlingen moet worden toegestaan te bidden in schooltijd.

'Nee', zegt de leiding van het openbare Calandlyceum in Amsterdam-West, waar islamitische leerlingen ondanks herhaaldelijke verzoeken geen toestemming krijgen om een leeg lokaal te gebruiken voor het dagelijkse gebed. Maar de Amsterdamse onderwijswethouder Jaap van der Aa vindt juist dat dit wel moet kunnen.

De leiding van het Calandlyceum bestrijdt dat de islamitische groep op de school wordt geboycot. Rector P. Dorsman liet eerder weten dat het Calandlyceum zo inter- en multicultureel is als het maar kan.

Turkse en Marokkaanse leerlingen mogen eerder weg om op tijd te zijn voor de maaltijd tijdens de ramadan. Zelfs het traditionele kerstdiner wordt naar alle waarschijnlijkheid uit de agenda geschrapt, omdat dit feest dit jaar samenvalt met de ramadan. Het Calandlyceum telt ongeveer 1500 leerlingen, waarvan de helft behoort tot een etnische minderheid.

De leiding van de school geeft als argument dat de school een openbaar karakter heeft en dat godsdienst iets is wat je in je eigen tijd beleeft.

Openbare scholen in Amsterdam moeten volgens Van der Aa leerlingen de kans geven om hun godsdienst te beleven. "Want als we dit gaan verbieden, wordt in de hand gewerkt dat er bijvoorbeeld meer islamitische scholen worden opgericht en het is maar de vraag of dat gewenst is", wijst Van der Aa de leiding van het Calandlyceum terecht. "Openbaar betekent niet 'neutraal', maar 'voor iedereen'."

Amsterdam voert op dit moment een grootscheeps onderzoek uit onder duizenden ouders naar hun wensen met betrekking tot de kleur en aard van scholen.

GroenLinks wil opheldering van staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) over het verbod op bidden op de Amsterdamse scholengemeenschap.

Kamerlid Rabbae (GroenLinks) vraagt zich af of het openbare karakter van de school wel aangetast wordt door het bidden. "Er zijn ook genoeg bedrijven en banken die ruimten ter beschikking stellen. Dat wil toch niet zeggen dat dat islamitische banken zijn?"

Ook Tweede-Kamerlid Ross (CDA) begrijpt niet waarom bidden op een openbare school niet kan. "Door dit toe te staan toon je juist respect voor het geloof van leerlingen. En dat past bij de principes van een openbare school."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl