&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
zaterdag
11 december 1999

Glazenwasser

Dat de gevaarlijk hoog op een ladder balancerende glazenwasser uit het straatbeeld is verdwenen sinds de veiligheidseisen enkele jaren geleden drastisch zijn verscherpt, is een uitstekende zaak.

De risico's drie of vier doden en een flink aantal zwaargewonden per jaar waren veel en veel te groot.

Momenteel is de ladderlengte aan een maximum gebonden en zijn er strenge voorschriften voor het gebruik van speciale installaties bij hoge gebouwen, die bovendien in de toekomst nog verder worden aangescherpt.

Daarom is het te idioot voor woorden om het gebruik van ladders bij geregeld schoonmaak- en gevelwerk helemaal te verbieden, zoals de Europese Unie wil.

Het protest tegen de voorgestelde richtlijn hieromtrent komt vanuit de beroepsgroep zelf.

De bezwaren zijn begrijpelijk. Vooral kleinere ondernemingen hebben al het loodje moeten leggen, en dat zouden er bij aanvaarding van de EU-regels nog veel meer worden.

Terecht weegt deze economische kant van de zaak zwaar, ook bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat de huidige regels voldoende zegt te vinden.

Veiligheid moet altijd voorop staan, maar dat betekent niet het aanvaarden van wellicht goedbedoelde maar doorgeschoten Brusselse betuttelarij.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Kindsoldaat

De gewoonte van een groot aantal weinig ontwikkelde landen om bij oorlogen jonge kinderen in te zetten, is te walgelijk voor woorden. De beelden daarvan zijn ten hemel schreiend.

Dat de meer beschaafde wereld dit gruwelijke verschijnsel wil uitbannen is meer dan terecht, ook al zullen de betrokken landen en militaire bendes zich waarschijnlijk weinig van deze klacht aantrekken.

Maar bij de afkeer van dit verschijnsel slaat ons land nu door. Een Kamermeerderheid wil dat Defensie in de toekomst geen jongeren onder de achttien jaar in vaste dienst aanneemt. Zo wordt aangesloten bij het internationale streven het verschijnsel van de kindsoldaten tegen te gaan.

Een volstrekt overtrokken voorstel: alsof een 17-jarige die hier tot de krijgsmacht toetreedt, in de verste verte valt te vergelijken met de vaak zeer jonge kinderen die in sommige delen van de wereld worden verplicht de wapens te dragen.

Wel kan het plan Defensie, dat toch al moeite heeft voldoende personeel aan te trekken, in de problemen brengen. Als 17-jarigen daar geen vaste baan kunnen krijgen, zullen ze ongetwijfeld hun heil elders gaan zoeken, waardoor ze voor Defensie verloren gaan.

Dat is niet in het belang van Defensie, maar ook niet in dat van de betrokkenen.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]