&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
donderdag
9 december 1999

Schietpartij

Het afschuwelijke incident op een school in het Brabantse Veghel, waar een leerling als een dolleman op medeleerlingen ging schieten, heeft een grote schrikreactie tot gevolg gehad.

Die schrik geldt niet alleen de verwondingen bij vier leerlingen en een docente.

Hij geldt tevens de nu onthutsend geïllustreerde realiteit, dat het geweld op scholen en het daarmee verbonden wapenbezit steeds ernstiger vormen aannemen.

Daar waren al langer harde aanwijzingen voor. Niet voor niets zijn diverse scholen al overgegaan tot het plaatsen van detectiepoortjes voor wapens en tot het fouilleren van leerlingen.

Intriest, dat het groeiende wapenbezit en de daaraan ten grondslag liggende meedogenlozer wordende mentaliteit van sommige crimineel ingestelde scholieren tot zulke maatregelen moet leiden.

Scholen behoren niet te gaan lijken op gevangenissen.

Maar waar het schort aan een gewetensvolle opvoeding thuis en waar bij sommige groepen een interne cultuur gaat heersen van geweldsgebruik, eindigt helaas dat principe.

In elk geval zal de samenwerking tussen scholen en plaatselijke overheden inzake de veiligheidsbewaking veel intensiever moeten worden, om ontsporingen in te dammen.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Dromen

Aan een jongensdroom van bouwers en liefhebbers van grote meeslepende projecten lijkt een einde te komen. De bouw van een vliegveld in zee ter vervanging van Schiphol is op overzienbare termijn niet te verwachten.

Dat project leek inderdaad uitdagend, maar de realiteit gebiedt te erkennen dat daaraan te veel risico's en onzekerheden zitten. Zo is het een erg duur plan, terwijl er onvoldoende inzichten bestaan over de ontwikkeling van de luchtvaart op lange termijn.

Onzekerheid bestaat er ook over de veiligheid van het vliegverkeer, en er is nog veel onbekend over de effecten van het eiland op de zeestromingen. De bereikbaarheid van het eiland voor passagiers en personeel is ook een netelig punt.

Gevolg van dit alles is dat aan de ligging van de nationale luchthaven op de huidige locatie ook op middellange termijn niet valt te ontkomen. Maar dan moeten aan dat Schiphol wel redelijke voorwaarden worden gesteld, zodat zij op passende wijze kan groeien en de kans krijgt meer te worden dan een regionale luchthaven.

Als het kabinet zich volgende week buigt over de toekomst van de nationale luchthaven, dan dient dat het uitgangspunt van beleid te zijn. Zo niet dan verliest ons land een belangrijke motor voor werkgelegenheid en technologische vernieuwing. Dat kan dus niet.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]