Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Cybercard]
[V & L informatica]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[Qxl]

Beenhakker maakt per 1 juli 2000 plaats voor Bert van Marwijk

door Sieb Oostindie - SITTARD/ROTTERDAM, donderdag

Leo Beenhakker twijfelde vorig seizoen al, of hij er eigenlijk nog wel een jaartje aan vast moest plakken bij Feyenoord. De coach, die per 1 juli 2000 wordt opgevolgd door Bert van Marwijk, hanteerde tijdens de vorige winterstop in Turkije drie criteria: "Vind ik het nog leuk, wil het lichaam nog wel en kan de geest het nog aan." Gisteren voegde hij er een vierde aan toe: "En niet het onbelangrijkste: wat is goed voor Feyenoord? Ik heb tenslotte een meer dan zakelijke relatie met de club. Je moet voorkomen, dat je een karikatuur wordt van jezelf en dat je verzandt in een enorm generatieconflict. Daarom is het goed, dat er nu een jongere trainer komt, met een andere, frisse kijk op voetbal. Na 35 jaar op het veld moet het er toch een keer van komen. En dat ik nu mijn eigen afscheid heb kunnen regisseren, is mooi."

Bert van Marwijk ten voeten uit. Volgens Patrick Paauwe, die hem kent uit de Fortuna-tijd, is de nieuwe Feyenoord-trainer gedreven, eerlijk en duidelijk.

Foto: Ermindo Armino

Eerlijke woorden van een coach, die in de Kuip een standbeeld verdient. De Rotterdammer trok de zieltogende club vanaf 7 november 1997 binnen korte tijd weer vlot en dirigeerde Feyenoord terug naar de top. De slagroom op de taart was de landstitel van vorig seizoen. Het succesjaar 98/99 werd gevolgd door een moeizamere periode. Alle psychologische kwaliteiten van de coach werden aangesproken. De club overleefde een storm, die op dreigde te komen toen spelbepalende figuren als Van Gastel en Konterman zich kritisch uitlieten. Maar nu, vier zeges op rij later, staat er toch weer een ploeg. En omdat het nieuws, dat al maanden als gerucht door de voetbalwereld ging, uit dreigde te lekken besloten partijen gisteren op een slim moment om openheid van zaken te geven.

De relatie van de spelersgroep met Beenhakker (57) liep, mede door de tegenvallende resultaten, een deukje op. Dan gaan spelers trouwens altijd morren. De publieke botsing van twee weken geleden richtte schade aan, maar niet zodanig dat partijen niet meer door één deur konden. "Bovendien beseffen veel jongens dondersgoed, wat Beenhakker voor de club heeft betekend", zegt aanvoerder Kees van Wonderen. "De vraag, of hij ons nog naar een hoger niveau had kunnen tillen, kun je alleen afmeten aan de resultaten. Na een moeizame start zijn we wat dat betreft nu weer op de weg terug. En ik vind, dat er geen indicatie was dat het al was uitgewerkt tussen ons".

Op het gevaar af, dat dat dus wel kon gaan gebeuren, gaf Beenhakker begin dit seizoen al bij de clubleiding aan, dat het zijn laatste jaar zou worden. Wat hij daarna precies gaat doen bij de club, moet nog besproken worden. Gisteren gaf hij de selectie voor de training openheid van zaken. Vooral het moment kwam als een verrassing, de naam Van Marwijk was al door de spelersgroep besproken. Patrick Paauwe, die één seizoen onder de coach van Fortuna Sittard had gewerkt, gaf een enthousiast signaal af. "Het klikte destijds meteen, toen hij het na een duel of vijf van Pim Verbeek overnam. Een andere aanpak werkt nu eenmaal meestal verfrissend. Van Marwijk gaf je vertrouwen, hij is gedreven, eerlijk en duidelijk. Wij gingen meteen met veel pressie voetballen. Moest je vol op je man spelen. Het herbergde één gevaar: dat je uitgespeeld werd. Bert had aan een paar woorden genoeg om dat te voorkomen. Dan zei hij: 'Je zorgt er maar voor, dat het niet gebeurt'. Op dezelfde toon als dat je moet voorkomen, dat je uitglijdt."

Feyenoord ging begin dit seizoen meteen aan het werk om een opvolger te vinden en kwam al begin oktober rond met Van Marwijk (47). De Deventenaar, pas twee jaar als trainer werkzaam in het betaalde voetbal, zegde conform een clausule in zijn contract voor 1 december per aangetekende brief zijn verbintenis bij Fortuna op. Bestuurslid technische zaken Rob Baan van Feyenoord wil weinig woorden vuil maken aan de eerste keuze van de club. "Ik kan er wel allerlei mooie theorieën op loslaten. Het enige dat ik erover wil zeggen is, dat Bert bewezen heeft, dat hij een gedreven vakman is, die volgens ons wel past bij de club."

Andersom is dat zeker ook het geval, verzekerde Van Marwijk gisteren in Sittard. Feyenoord stond boven Ajax en PSV op zijn verlanglijstje. Van Marwijk, éénmalig international, ex-speler van Go Ahead Eagles, AZ, MVV en Fortuna Sittard, baarde vooral vorig seizoen opzien als trainer bij laatstgenoemde club. De Limburgers stuntten met name in het bekertoernooi en reikten zowaar tot in de finale. Dat het Fortuna dit seizoen tegenzit (momenteel 14e plaats), zegt niet zoveel. "Hij heeft daar heel positief werk verricht, zeker gezien de beperkte middelen en het feit, dat er steeds spelers weggaan", weet Kees van Wonderen namens Feyenoord.

Een garantie op succes is uiteraard nooit te geven, maar met Van Marwijk, die voor twee jaar tekende, komt wel iemand de Kuip binnen die voetbal eet, drinkt en ademt. Net als zijn voorganger Leo Beenhakker overigens. "Of hij een toptrainer is, weet ik niet, want ik kan niet zeggen wat voor kwalificaties je daarvoor nodig hebt. Maar voor ons was en is hij zeker een toptrainer, die het seizoen hier met 100% inzet af gaat maken", aldus manager Jacques Opgenoord, die voor het einde van de winterstop de nieuwe roerganger bij Fortuna wil vastleggen.

Van Marwijk zelf erkende, dat hij in een vreemde situatie verzeild was geraakt. "Ik moet bekijken, hoe ik daar nu mee om moet gaan. Er is nu wel een grote last van mijn schouders gevallen, want ik hoef tenminste tegen niemand te liegen. Feyenoord is een keuze van mijn hart, ook omdat Coen Moulijn vroeger mijn idool was. Het wordt een enorme uitdaging in de Kuip. Feyenoord is altijd mijn eerste keuze geweest. Maar ik ontkurk de champagne pas als ik mijn werk er hier bij Fortuna op heb zitten."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl