Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[EUBOS.NL]
[Vacatures]
[V & L informatica]
[Cybercard]

Peper: 3500 agenten voor EK

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

Nederland houdt tussen de drie- à vierduizend politieagenten paraat tijdens het Europees Kampioenschap voetbal volgend jaar. Dat is ongeveer tien procent van de totale politiecapaciteit in ons land. Dat heeft minister Peper (Binnenlandse Zaken) gisteren bekendgemaakt.

Per wedstrijd zal volgens de PvdA-bewindsman worden bekeken hoeveel politieagenten er moeten worden ingezet. Daarnaast wordt er ook met onder meer vrijwilligers, studenten van politie-opleidingen en stadswachten gewerkt.

Alert

Peper maakt zich nog zorgen of ons land tijdens het EK 2000 voldoende flexibel is om de organisatie snel op risicowedstrijden af te stemmen. "Het is niet zo dat de wedstrijd nu al is gelopen", waarschuwt Peper.

"Er kan een combinatie van landen ontstaan waar we zeer op moeten letten. Bijvoorbeeld een wedstrijd tussen Engeland en Duitsland, waar we dus de organisatie snel op moeten aanpassen."

Toch meent Peper dat Nederland zich optimaal aan het voorbereiden is op het EK 2000. "Het pakket maatregelen dat er nu ligt, is voldoende om het aan te kunnen", aldus de PvdA-bewindsman.

Het gratis openbaar vervoer voor bezoekers van EK-wedstrijden gaat de overheid in totaal zes miljoen gulden kosten. Peper hoopt dat de supporters door hen gratis met trein en bus te laten reizen beter de overnachtingsplaatsen buiten de speelsteden kunnen bereiken. In de speelsteden zijn onvoldoende hotelaccommodaties.

Dronkenschap

Peper is met de speelsteden in gesprek over een aanscherping van regels voor het instellen van drankverboden en de verkoop van drank. Toch biedt de huidige wetgeving ook veel soelaas, meent de minister.

"Iemand die zich overgeeft aan openbare dronkenschap zal worden opgepakt en niets meer van de wedstrijd zien, maar zijn roes ergens anders moeten uitslapen", aldus Peper.

Verder praat de bewindsman met België over de mogelijkheid om de grens met dat land tijdelijk te sluiten voor supporters. "Stel dat onze Belgische collega's ons informatie geven dat er vanuit België een bus met supporters op komst is die hier relletjes willen schoppen, dan moet je die groep natuurlijk niet toelaten", aldus Peper.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl