Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[EUBOS.NL]
[Vacatures]
[V & L informatica]
[Cybercard]

Barcelona pas laat op toeren

BARCELONA, donderdag

Barça kan met een gerust hart overwinteren. De ploeg van Van Gaal, die twee weken geleden letterlijk de mist inging bij Hertha Berlin (1-1) verzekerde zich van een uitstekend uitzicht op de kwartfinales door het zwakke Sparta Praag te deklasseren (5-0).

Sparta Praag werd door Barcelona geknipt en geschoren. Patrick Kluivert op de foto met zijn nieuwe kapsel scoorde het eerste doelpunt.

FOTO: AP

Maar in de eerste helft zag het er allerminst naar uit dat Barça zo ruim afstand zou nemen. De ploeg van Van Gaal miste de vorm en de finesse om de 70.000 toeschouwers ervan te overtuigen dat de dip van november overwonnen is. De zenuwen gierden door de keel, de passes misten precisie terwijl het chaos troef was. Barça was technisch een klasse beter dan de goedwillende maar nogal onbeholpen Tsjechen, die weinig ambities toonden en voor rust niet verder kwamen dan een schot op het doel van Arnau, die Hesp weer op de bank hield. Sparta Praag groef zich met negen man in voor het eigen doel, maar de ploeg van Van Gaal was bijna de hele eerste helft niet bij machte de Tsjechische muur te slechten.

Frank de Boer en Dehu waren constant ter hoogte van de middenlijn te vinden, maar in de opbouw schoot het duo schromelijk tekort. Net zoals Guardiola die een zorgwekkende vormcrisis doormaakt. De passes misten precisie terwijl de balcirculatie tergend langzaam was. Vanwege het uitblijven van de aanvoer ging iedereen bij Barça zelf op jacht naar de bal of probeerde individueel een oplossing te bedenken. Figo trok steeds naar binnen en legde bij vlagen zichzelf met zijn geniale schijnbewegingen in de luren. Rivaldo was ook zelden bij de zijlijn te vinden en slaagde er zelden in een tegenstander uit te spelen. Zonder bezetting van de vleugels liepen alle aanvallen simpel dood in de Tsjechische fuik. Zenden bewees dat hij met de week beter in zijn rol groeit van linksback maar verscheen te weinig voorin. Terwijl Sparta Praag toch slechts met de 1 meter 93 lange en logge reus Lokvenc, net zo wendbaar als de Berlijnse Muur, voorin speelde

Ondanks het veldoverwicht van Barça kwam doelman Postulka zelden in de problemen. De weer alom aanwezige Cocu was in de beginfase nog het dichtst bij een treffer maar kwam op een voorzet van Figo millimeters tekort. Reiziger stootte uitstekend door maar Figo schoot met zijn verkeerde linkerbeen in ideale positie een paar meter naast. Kluivert, die scheidsrechter Collina naar de kroon stak met zijn nieuwe coupe 'biljartbal', schoot een voorzet van Luis Enrique zonder enig zelfvertrouwen naast.

Hasek deed zijn ploeg, die uitstekende uitzichten had op een punt, echter kort voor rust de das om. Binnen tien minuten knalde de middenvelder tot twee keer toe bijna de enkel van Cocu doormidden. Zijn tweede grove aanval leverde hem terecht een rode kaart op. Met tien man zakte Sparta als een kaartenhuis ineen. Op slag van rust kon Barça eindelijk de wedstrijd naar zijn hand zetten. Kluivert draaide magistraal weg van invaller Bolf en legde al zijn opgekropte frustraties in de knal langs Postulka (1-0). Nog geen minuut later volgde Luis Enrique het voorbeeld van zijn collega en passeerde Postulka met de buitenkant van de voet voor de tweede keer (2-0).

De voorsprong bracht eindelijk rust in de Catalaanse tent (2-0). Verlost van de pressie begonnen de combinaties eindelijk te vlotten. En dan komen de goals vanzelf. Guardiola, die in zijn hele carrière bij Barça niet meer dan drie officiële goals voor zijn rekening nam, genoot zelfs het ongekende genoegen van een treffer toen hij de bal uit een vrije trap loepzuiver over het muurtje lepelde (3-0). Frank de Boer schudde de nervositeit van zich af en bereikte Kluivert op maar die nummer vier achter Postulka deponeerde. Zelfs Reiziger mocht zich uitleven in een technisch hoogstandje, dat werd afgerond door Luis Enrique (5-0).

FC Barcelona (Spa) - Sparta Praag (Tsj) 5-0 (2-0).44. Kluivert 1-0, 45. Luis Enrique 2-0, 60. Guardiola 3-0, 63. Kluivert 4-0, 78. Luis Enrique 5-0. Scheidsrechter: Collina (Ita). Toeschouwers: 60.000. Rode kaart: Hasek (Sparta Praag) 2x geel. Gele kaart: Rosicky (Sparta Praag).

FC Porto - Hertha BSC 1-0
Barcelona - Sparta Praag 5-0

Stand:

FC Porto (Por) 2-6 (3-0)
Barcelona (Spa) 2-4 (6-1)
Hertha BSC (Dui) 2-1 (1-2)
Sparta Praag (Tsj) 2-0 (0-7)

 

G. Bordeaux - Fiorentina 0-0
Man. United - Valencia 5-0

Stand:

Fiorentina (Ita) 2-4 (2-0)
Man. United (Eng) 2-3 (3-2)
Valencia (Spa) 2-3 (3-3)
G. Bordeaux (Fra) 2-1 (0-3)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl