Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Cybercard]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[V & L informatica]

Onzekerheid over
vrijgeleide Samaranch

LAUSANNE, donderdag

Minder dan een week voor zijn vertrek bestaat er bij het Internationaal Olympisch Comité onzekerheid over de vrijgeleide van Juan Antonio Samaranch in de Verenigde Staten. De 79-jarige voorzitter reist op 15 december naar Washington om een dag later te worden ondervraagd door een speciale commissie van de Amerikaanse senaat, in verband met het Salt Lake City-schandaal.

Sinds de bekendwording van corruptie in de olympische wereld is de Catalaan niet meer in de VS geweest. Hij is eerder dit jaar opgeroepen, maar toen weigerde hij te komen, zelfs toen 'Washington' dreigde met dwangbevelen. Samaranch zegde uiteindelijk toe pas te zullen komen als alle hervormingen door zijn eigen leden zijn aangenomen. Het IOC beschouwt daarmee de schoonmaakactie als afgerond.

Samaranch reist de 15e af en rekent op een coulante houding van de Amerikaanse autoriteiten. Volgens berichten uit de wandelgangen van het IOC in Lausanne, waar gisteren een reeks beraadslagingen een aanvang nam, zouden Henry Kissinger en James Baker, twee voormalige ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, zich in Washington voor Samaranch' vrijgeleide inzetten. Ondertussen wordt in de Verenigde Staten opnieuw stemming tegen hem gemaakt. In The Wall Street Journal stond een groot artikel over zijn francoïstische verleden.

Het IOC mag dan het Salt Lake City-schandaal deze week afronden, in de Verenigde Staten lopen nog steeds procedures en onderzoeken, onder andere van de FBI. Samaranch riskeert daarom aangehouden kunnen worden. "We hebben geen absolute zekerheid," zei IOC's directeur-generaal Francois Carrard gisteren. "Maar we vertrouwen op een interview zonder dagvaardigingen."

Samaranch zette op zijn beurt zijn eigen leden onder druk door nog eens te herhalen dat hij weg had kunnen gaan vóór het einde van zijn slottermijn in 2001. "Ik heb in het voorjaar het vertrouwen van de leden gevraagd," zei hij in Lausanne. "Van de 89 stemmers kreeg ik het van 86. Als er twintig tegen hadden gestemd, was ik opgestapt."

Deze uitspraak in december dient te worden gezien als een pressiemiddel voor de openbare ledenvergadering van zaterdag en zondag, waaraan ook drie Nederlanders deelnemen: prins Willem-Alexander, Anton Geesink en Hein Verbruggen. De hervormingen, zoals ze voorliggen, dienen te worden aangenomen. Anders is het vertrouwen in de 'president' geschaad.

Reebok

Reebok verbreekt het sponsorcontract dat was afgesloten met het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Sydney (SOCOG). De sportartikelenfabrikant overweegt juridische stappen tegen het SOCOG omdat het comité contractbreuk zou hebben gepleegd.

Volgens Reebok had het een exclusief contract afgesloten om voor de Olympische Spelen, het Australische olympisch comité en de Paralympics als officieel merk op te treden. Tegen de afspraken in, is het SOCOG verbintenissen aangegaan met concurrenten, aldus Reebok. Het bedrijf heeft alleen het contract met het organisatiecomité van de Spelen in Sydney verbroken. De andere overeenkomsten blijven gelden.

,,We kunnen de verkrachting van ons contract niet aanvaarden'', aldus directeur Keith Forbes van Reebok Australië. ,,We zijn ontgoocheld en kunnen alleen maar vaststellen dat onze maandenlange inspanningen om het conflict met het SOCOG op te lossen, nutteloos zijn geweest.''

Het SOCOG reageerde verrast op de actie van Reebok. Volgens woordvoerster Webb van het comité draait het geschil om honkbalpetten en rugbytruien die officials willen dragen. Die zijn gemaakt door andere merken. Volgens Webb draait het contract met Reebok om de kleding van de sporters. ,,We bestrijden de contractbreuk en zijn verrast door de aankondiging. We dachten nog steeds in onderhandeling te zijn om dit probleem op te lossen."

* Paul Reading vertrekt uit het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Sydney (SOCOG). Hij was tot vorige maand verantwoordelijk voor de kaartverkoop en de financiën. Na de problemen rond de toegangsbewijzen moest Reading in de organisatie al een stap terug doen.

SOCOG moest vorige maand een half miljoen van de interessantste kaarten alsnog voor het publiek beschikbaar stellen. Reading had dit pakket aanvankelijk gereserveerd voor sponsors en andere relaties. Ook moet het organisatiecomité een vergoeding betalen aan de kopers die ontevreden zijn over hun verkregen toegangsbewijzen. Naar aanleiding van advertenties van het SOCOG dachten zij kaarten voor bepaalde onderdelen te hebben gekocht terwijl daarvoor nauwelijks nog tickets beschikbaar waren.

Reading is niet de eerste die zijn functie bij het SOCOG neerlegt. Eerder vertrokken onder andere twee voorzitters, twee chefs en een handvol bestuursleden, onder wie IOC-lid Phil Coles.

 

* De 86.000 oud-deelnemers aan de Olympische Spelen hebben zich woensdag in Lausanne opgeworpen als vierde pijler onder de olympische beweging. De drie bestaande zijn het Internationaal Olympisch Comité, de Nationale Olympische Comités en de internationale sportbonden.

Namens Nederland waren oud-roeier Jaap Reesink en oud-waterpoloër Gyze Strooboer pleitbezorger onder het goedkeurend oog van IOC-lid en oud-judoka Anton Geesink.

De topsporter lijkt in het nieuwe millennium een aanzienlijk grotere rol te gaan spelen, zeker nu straks vijftien actieve topsporters het IOC-lidmaatschap gaan bekleden. WOA, de wereld olympiërs associatie, heeft bij het IOC een kwaliteitszetel in aanvraag.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl