Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Qxl]
[V & L informatica]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Cybercard]
[EUBOS.NL]
[Vacatures]

Extra voorlichting NOC*NSF
vanwege strenge regelgeving

door Frank Woestenburg - LEUSDEN, donderdag

Frits Kessel, chef arts van de olympische ploeg, vreest volgend jaar tijdens de Olympische Spelen in Sydney geen heksenjacht van de Australische overheid. Wel is NOC*NSF een uitgebreide voorlichtingscampagne gestart om sporters en begeleiders te waarschuwen voor de strenge regelgeving die men er 'Down Under' op het gebied van doping op nahoudt. "Sporters die straks in de problemen komen, hebben dat aan zichzelf te danken", vindt de voormalige arts van het Nederlands voetbalelftal.

Alle atleten die kandidaat zijn voor uitzending naar en deelname aan het mega- evenement in Sydney moeten van NOC*NSF een zogenoemd 'convenant' ondertekenen, waarin een aantal gedragsregels wordt genoemd. Één ervan is de belofte geen dope te gebruiken. "Op het moment dat in Sydney, of eerder, blijkt dat een sporter de regels heeft overtreden, is het einde oefening en einde relatie", stelt Kessel, die erop hamert dat bonden en sporters zich uitgebreid moeten informeren over de middelen die volgend jaar in Australië het land mogen worden ingevoerd. Immers, de lijst die de Australische overheid hanteert, is uitgebreider dan de dopinglijst van het Internationaal Olympisch Comite. Zo geldt in Australië volgens Kessel een verbod op 'alles wat herbaal is', oftewel kruidenprodukten als ginseng. "Daar zijn ze panisch voor. Creatine is daarentegen wel toegestaan."

In Australië kan een sporter door een drietal instanties gecontroleerd worden, te weten het IOC, de Australische douane en de Australische overheid. "Het is in zekere zin vergelijkbaar met de Franse situatie", verwijst Kessel naar de heksenjacht van Franse justitie tijdens de Tour de France van twee jaar geleden. Hij verwacht in Australie geen soortgelijke toestanden. "Wel is het zo dat de overheid autonoom is. In het olympisch dorp gelden vanaf 2 september de regels van het IOC, maar daarbuiten is een sporter min of meer weerloos."

De Australische overheid houdt er niet alleen strenge regelgeving, maar ook strenge sancties op na. Zo staat er sinds kort een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van honderdduizend gulden op de professionele smokkel van doping. De Australische douane onderschepte afgelopen jaar liefst 968 kilo dope, dat was een stijging van bijna honderd procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het is een signaal dat er door partijen al massaal 'gehamsterd' wordt. "Een sporter met verboden stoffen in zijn koffer, wordt direct het land uitgezet. Ook al is het volgens de IOC-normen wel toegestaan", aldus Kessel, die zelf alle medicamenten uiterlijk zes weken vantevoren zal aanmelden bij de Australische douane om het vervolgens te laten 'accorderen'. "Dan verwacht ik geen problemen."

Om de kans op een schone olympische ploeg zo groot mogelijk te maken werd bij de oprichting van DoCoNed (Doping Controle Nederland) in juni van dit jaar al een stijging van het aantal dopingcontroles aangekondigd. Van duizend in 1999 naar 1750 in het olympisch jaar. Dat aantal zal overigens in de periode daarna nog verder groeien (naar 2500 controles in 2001). Van de 1750 voorgenomen controles, zowel in als buiten wedstrijdverband, worden er 1347 afgenomen in de olympische sporten.

Kessel ziet weinig heil in het 'Italiaanse model'. Het olympisch comité uit dat land (CONI) kondigde onlangs aan dat alle olympische kandidaten in de aanloop naar Sydney naast de verplichte urinecontroles ook bloedtesten moeten ondergaan. Atleten die weigeren worden uit de olympische selectie gezet en een te hoge hematocrietwaarde, die zou kunnen duiden op het gebruik van EPO, zal leiden tot een startverbod van vijftien dagen. Kessel: "Er zitten nog zoveel haken en ogen aan bloedtesten dat het weinig zinvol is. Op het moment dat EPO daadwerkelijk aangetoond kan worden en de procedures zijn juridisch sluitend, dan is het wat anders. Maar dat zie ik voor aanvang van de Spelen zeker niet meer gebeuren."

Overigens hebben drie internationale sportbonden (wielrennen, triatlon en moderne vijfkamp) al aangekondigd in Sydney zelfstandig gezondheidscontroles uit te zullen voeren. Het organisatie-comité SOCOG heeft toegezegd voor alle faciliteiten in het dorp te zullen zorgen. Kessel: "Ik ben er pas geweest, maar op de plaats waar de poliklinkiek moet verrijzen was nu nauwelijks iets te zien. Ja, twee bergen zand, dat was alles."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl