Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Demon]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]
[Primafoon]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Belastingdienst]
[CMG]

Dit jaar rond de
125 bankovervallen
Van onze financiële redactie
AMSTERDAM, donderdag

In de eerste tien maanden van het jaar is het aantal bankovervallen in Nederland aanzienlijk gedaald. De laatste twee maanden dreigen echter roet in het eten te gooien met een sterke stijging van het aantal overvallen. Terwijl er tot 1 november 90 bankovervallen zijn geweest, hebben er sinds die tijd al weer 21 overvallen plaatsgevonden.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) schat in dat het totaal voor dit jaar zal uitkomen op 120 à 125. Vorig jaar waren dat er nog 165.

Drs. H.G.M. Blocks, directeur van de NVB zei tijdens de toelichting op het jaarverslag van de NVB zich vooral zorgen te maken over het brute geweld dat wordt gebruikt bij overvallen. Een verklaring voor de toename sinds november heeft hij niet. "Achteraf zijn periodes van toename of afname altijd redelijk verklaarbaar. We krijgen een redelijk inzicht in dadergroepen. In het verleden had een plotselinge verandering te maken met dadergroepen die werden gearresteerd of vrijkwamen."

In heel Europa nam het aantal overvallen in 1998 met 11 procent toe tot 6000. De kans dat een bankkantoor wordt overvallen, groeide naar 1 op de 25. In Nederland is deze kans 1 op 38. In de eerste negen maanden van dit jaar daalde die kans zelfs naar 1 op de 68 kantoren.

Enkele trends die de banken signaleren zijn: overvallen door groepen jongeren, overvallen op geldautomaten en overvallen met als doel het beveiligingsglas of tijdsloten te omzeilen.

Zie verder De Financiële Telegraaf






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl