Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[EUBOS.NL]
[Matranortel]
[BOL]
[Veilinghal]
[Postbank]
[ABN AMRO]

Olietekorten dreigen
in westerse wereld

PARIJS, donderdag

De olieprijzen dreigen verder op te lopen. De wereldolievoorraden dalen zo snel dat de westerse wereld deze winter mogelijk met een olietekort te kampen krijgt, zo heeft heeft het Internationale Energiebureau (IEA) gisteren gewaarschuwd.

Volgens de IEA, een aan de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gelieerde organisatie, dalen de olievoorraden in opslagplaatsen sneller dan verwacht. Dat gebeurt terwijl door de winter de vraag naar olie juist stijgt.

Als belangrijke oorzaak voor de snellere afname van de voorraden noemt het energiebureau het conflict tussen Irak en de Verenigde Naties. Irak heeft de olieleveranties opgeschort in afwachting van een besluit van de Verenigde Naties. Die stemmen deze week over nieuwe sancties tegen het land.

Het uitblijven van Iraakse olie scheelt 2,3 miljoen vaten per dag op een markt waar zo'n 75 miljoen vaten omgaan. Al in maart hebben de olieproducerende landen (onder meer Saoedi-Arabië, Venezuela en Mexico) afgesproken zich te houden aan productiebeperkingen. Een maand geleden zijn de afspraken nogmaals bekrachtigd. Daarover luidden oliehandelaren al de noodklok.

De IEA-topman verwacht in december een dagelijks tekort van 5 miljoen vaten. Daarnaast kan de overgang naar het nieuwe millennium ook zorgen voor leveringsproblemen, meent de IEA. In het maandelijkse olierapport heeft het energiebureau gisteren aangegeven dat de olievoorraden bij de grote industrielanden in oktober met 440.000 vaten per dag zijn afgenomen.

Door de onderlinge afspraken van de olieproducerende landen stijgt de prijs al ruim een half jaar. Afgelopen week schommelde de prijs van een vat Brent-olie (159 liter) rond de 25 dollar, het hoogste prijspeil sinds 1996. Consumenten merken die hoge olienotering onder meer aan de prijs van autobrandstof. In ons land is de benzineprijs tot recordhoogten gestegen.

Shell-topman Maarten van den Bergh zei onlangs nog verbaasd te zijn over het feit, dat de olielanden zich zo goed aan hun productie-afspraken hielden. In het verleden is dat wel anders geweest. Toen zorgden dissidenten voortdurend voor het stuklopen van afspraken. Van den Bergh verwachtte echter niet dat de hoge olieprijzen een lang leven beschoren zouden zijn. Na de winter zou de prijs weer dalen, zo dacht hij.

Wat er de komende weken met de olienotering gaat gebeuren is echter moeilijk te voorspellen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl