Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Veilinghal]
[BOL]
[ABN AMRO]
[EUBOS.NL]
[Postbank]
[Matranortel]

Fabriek van start
voor kunstmatige
productie hardhout

ARNHEM, donderdag

In februari gaat het bedrijf Plato in Arnhem met een fabriek van start die op een milieuvriendelijke manier zachte houtsoorten zoals populier en beuk de eigenschappen van tropisch hardhout geeft. In mei moet het eerste 'hardhout' de fabriek verlaten. Dat is meegedeeld door directeur ir. H. Groeneveld van het bedrijf.

Met de fabriek is een investering van ƒ40 miljoen gemoeid. NPM Capital, ABN Amro Participaties en ASN hebben geld in het project gestoken. De directie verwacht dat Plato al na een jaar winstgevend kan zijn. Het eerste jaar moet er 50.000 kubieke meter veredeld hout worden geproduceerd. Via licenties wil men de productie daarna fors opvoeren.

Het basisprocédé is door Shell ontwikkeld. Toen de oliegigant besloot zich op de kerntaken terug te trekken ging een aantal Shell-mensen zelfstandig door met het ontwikkelen van het houtveredelingsproces. Het hout is vooral bestemd voor de bouw (onder meer kozijnen), tuinproducten en toepassingen in de weg- en waterbouw.

De kansen van Plato op de markt worden vergroot door het verbod op geïmpregneerd hout dat op 1 januari ingaat. De rechter heeft het protest van enkele houtbedrijven tegen dit verbod gisteren afgewezen. Ook het importverbod van dergelijk hout, waaraan de overheid momenteel werkt. kan gewoon doorgaan.

Geïmpregneerd hout is tegen verrotting behandeld met allerlei stoffen die zo schadelijk zijn voor het milieu dat het College Toelating Bestrijdingsmiddelen besloten heeft ze te verbieden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl