Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Postbank]
[Matranortel]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[BOL]
[EUBOS.NL]

Free Record Shop gewild

AMSTERDAM, donderdag

De Amsterdamse effectenbeurs had er gisteren weer moeite mee een duidelijke koers uit te zetten. De AEX-index noteerde dan weer iets boven, dan weer iets onder de streep. In de middag zakte de belangrijkste graadmeter van de Amsterdam Exchanges definitief onder het slot van dinsdag en sloot uiteindelijk 1,44 punt lager op 610,55.

Beleggers zijn zoals bekend gek met internet. In Amerika noteren bedrijven als Amazon torenhoge koersen. Dinsdag meldde Free Record Shop (FRS) baas Hans Breukhoven de komende jaren veel te blijven investeren in de website van zijn bedrijf. Al verdient FRS momenteel geen stuiver en stelt de omzet vooralsnog bitter weinig voor, beleggers zien dat soort plannen wel zitten. Daarbij komt dat Breukhoven kon melden dat de sinterklaasverkopen uitstekend zijn verlopen. Op een zwakkere beurs viel de koerswinst van EUR2,40 op EUR20,50 dan ook op. FRS behoorde zelfs tot de 5 grootste stijgers.

Versatel deed het opnieuw uitstekend. Geruchten dat de kabelexploitant wel eens een overnamekandidaat zou kunnen zijn beheersen de beursvloer al tijden. Gisteren vloog de waarde van het aandeel verder omhoog naar EUR39 (plus EUR4,90), uiteraard een nieuw record. Bovendien kreeg Versatel gisteren een kredietrating van B- van Standard & Poor's. Deze relatief hoge waardering van de kredietwaardigheid maakt het ook meer beleggers mogelijk om in de aandelen te investeren.

Maar ook ASML stond weer in de schijnwerpers. Dinsdag kon het bedrijf trots melden een aantal geavanceerde machines te hebben verkocht aan White Oak, een halfgeleiderproducent die tot dan de machines bij een concurrent vandaan haalde. Bovendien is White Oak in handen van Siemens-dochter Infineon en Motorola. Gehoopt wordt dat Infineon nu misschien ook tot de klantenkring van ASML zal toetreden. De koers van ASML bereikte eveneens een nieuw hoogtepunt, van EUR104,20, een dagwinst van EUR2,35.

Philips, die nog een flink belang heeft in ASML, profiteerde hiervan. Bovendien leidde het schier onstuitbare enthousiasme voor Nasdaq-aandelen ertoe dat beleggers nog maar wat aandelen (bij-)kochten. Met als gevolg dat de notering van Philips met liefst EUR2,65 omhoog ging naar een slotstand van EUR128, met een twee keer zo hoge omzet als gebruikelijk.

De VNCI uitte gisterochtend optimistische geluiden over de chemische industrie in Nederland. Dit jaar steeg de omzet met twee procent, voor volgend jaar wordt een toename met 6% verwacht, waarvan de helft dankzij hogere verkopen. Akzo profiteerde daar optimaal van met een koerswinst van EUR1,54 op EUR48. DSM deed het rustiger aan, hier steeg de koers met tien cent tot EUR34,40.

Het bod dat wordt voorbereid op de houdstermaatschappijen van Koninklijke Olie en Unilever had voor de aandelen van de respectievelijke moeders nauwelijks effect. Integendeel, beleggers houden er rekening mee dat er extra aanbod door zal ontstaan en dat legde een druk op de koersen. Olies sloten EUR1,40 lager op EUR54,90 en Unilever leverde EUR1,15 in op EUR52,60.

Ahold kreeg het opnieuw zwaar te verduren. Bij bijzonder grote omzetten die twee keer zo hoog zijn als normaal verloor het fonds EUR1,39 op EUR28,60. Terwijl analisten van mening zijn dat Ahold voorlopig even geen geld heeft voor verdere overnames doet het gerucht de ronde dat Ahold in de markt zou zijn voor de overname van de Zweedse supermarktketen ICA met winkels in Noorwegen en Zweden. Beide bedrijven onthouden zich desgevraagd echter van commentaar.

Ook Nutreco zou op overnamepad zijn in het hoge noorden. De zalmkweker en visvoederfabrikant zou een goede kans maken op de overname van de 100 zalmkwekerijen van Hydro Seafood in Noorwegen, een dochter van Norsk Hydro. Nutreco stelt dan men altijd in gesprek is met mogelijk overnamekandidaten en weigert verder ieder commentaar. De koers zakte met EUR0,05 naar EUR30,55.

Het feit dat Corus een boete opgelegd heeft gekregen van EUR12,6 miljoen van de Europese Commissie voor het maken van prijsafspraken, werd door de beurs volkomen genegeerd, want beleggers waren bereid 8 cent meer te betalen op EUR2,12.

Smit Internationale deed het ook veel beter dan menig ander beursfonds. In de media was te lezen en te horen dat Smit Tak de resten van de neergestorte Egypt Air Boeing gaat bergen. Hoewel er geen financiële details zijn bekendgemaakt, gaan beleggers er kennelijk van uit dat deze order profitabel zal zijn. De aandelen Smit stegen in elk geval met 70 eurocent naar een slotkoers van EUR22,40, waarmee de hoogste koers weer in zicht komt.

Baan Company moest gisteren terrein prijsgeven. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Fletcher investeert de komende jaren nog eens voor $200 miljoen in aandelen Baan, bovenop de $225 die de maatschappij al eerder in het Barneveldse softwarehuis heeft gestoken. Hoewel dat als een teken van vertrouwen zou moeten worden uitgelegd, zakte de koers van het aandeel met 25 eurocenten naar EUR13,95.

Dinsdag zei Amsterdam Exchanges-topman George Möller overigens dat de beursvloer in Amsterdam opnieuw voor veranderingen staat. Vanaf volgend jaar hoeven optiehandelaren niet meer in hun felgekleurde jasjes op de vloer staan om te kunnen handelen. Te beginnen met de fondsen die tot de Pan-Europese beurs toetreden zullen zij de orders vanachter hun beeldschermen kunnen afwikkelen. "Let wel: als de markt het wil", voegde Möller toe. Dan zal moeten blijken of de heren handelaren de voorkeur blijven geven om vanaf de beursvloer te handelen of er de voorkeur aan zullen geven om voortaan vanaf kantoor de werken.

Dick Hussaarts






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl