Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[BOL]
[EUBOS.NL]
[Matranortel]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[Postbank]

Besluit Airbus
halfjaar later

Van onze correspondent - PARIJS, donderdag

De Raad van Toezicht van Airbus Industries heeft gisteren in het Zuid-Franse Toulouse het definitieve besluit over de constructie van de superjumbo A3XX met een halfjaar uitgesteld. Dit heeft een woordvoerder van Airbus gisteren bevestigd.

De vier partners in Airbus het Duitse Dasa, het Franse Aerospatiale-Matra, het Britse Bae Systems en het Spaanse Casa zien weliswaar "economische levensvatbaarheid" voor de Europese tegenhanger van de Boeing 747, maar willen eerst zekerheid over voldoende interesse bij grote luchtvaartmaatschappijen voor een toestel met 600 à 800 stoelen. De ontwikkelingskosten van het project worden geraamd op ten minste $12 miljard.

De Raad van Toezicht heeft Airbus-topman Noël Forgeard gevraagd nog eens precies na te gaan wat de afzetmogelijkheden zijn van de A3XX. De afdeling marketing van Airbus meent dat op de gestaag groeiende markt van de burgerluchtvaart tot 2018 behoefte is aan circa 1400 jumbo's. De Amerikaanse marktleider Boeing ziet in dezelfde periode de markt al verzadigd met 400 van deze grote passagiersvliegtuigen.

Volgens een bron dicht bij de Raad van Toezicht van Airbus komt het er in concreto op neer dat het definitieve groene licht voor de A3XX pas in de tweede helft van 2000 kan worden gegeven. "Maar dan moeten er ten minste twee à drie grote luchtvaartmaatschappijen op voorhand een aanzienlijke order voor de Europese superjumbo hebben geplaatst. In dat geval kan de eerste A3XX in 2005 de hangar uitrollen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl