Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Belastingdienst]
[Primafoon]
[Demon]
[CMG]
[ABN AMRO]
[Eurocard/Mastercard]
[BOL]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Vuurwerkbendes via
internet ontmaskerd

door Eric de Brouwer en Jan van Eck

DEN HAAG/UTRECHT, donderdag

De nieuwe methode van justitie om handelaren in illegaal vuurwerk via het internet op te sporen, blijkt een uiterst effectief wapen.

Speciale opsporingsbeambten gebruiken afgeschermde of valse namen en internetadressen om 'gecontroleerde' partijen illegaal vuurwerk te bestellen. Bij aflevering van deze partijen worden de vuurwerkhandelaren ontmaskerd.

Arrestaties

In Utrecht werden gisteren op die manier zes mannen gearresteerd, die betrokken waren bij een illegale vuurwerkhandel via de elektronische snelweg. In totaal nam de politie 5000 kilo in beslag.

Het speciale vuurwerkteam van de Utrechtse politie stuitte op het internet op advertenties, waarin op grote schaal werd geadverteerd met vuurwerk. Achter deze levendige internethandel bleken twee mannen van 30 en 35 jaar uit Zeist schuil te gaan. Zij werden in de boeien geslagen.

Uit onderzoek kwam naar voren dat dit duo was bevoorraad door een 29-jarige man uit Buren en diens 45-jarige kompaan uit Leersum. Zij bleken het illegaal vuurwerk onder meer in België te hebben ingekocht.

Het vuurwerk dat op internet werd aangeboden, bleek voor een deel opgeslagen in een woning in het Utrechtse stadsdeel Sterrenwijk. Bij een inval in dit huis werden de 37-jarige bewoner en zijn 33-jarige vriendin gearresteerd.

Leveranciers

Later werden ook de 'hofleveranciers' van de internetadverteerders, de mannen uit Leersum en Buren, aangehouden. De Burenaar had in een loods achter zijn huis een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk opgeslagen, maar ook valse merkkleding.

De politie achterhaalde uiteindelijk 21 afnemers van de vuurwerkhandel op internet. Het gekochte vuurwerk moesten zij inleveren. Tegen hen is bovendien proces-verbaal opgemaakt.

Volgens de Utrechtse politie is niet bekend hoeveel illegaal knalwerk via deze internetadvertenties aan de man is gebracht. De hofleveranciers uit Leersum en Buren zaten gisteren nog vast.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl