Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[CMG]
[Eurocard/Mastercard]
[BOL]
[Primafoon]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[ABN AMRO]
[Belastingdienst]
[Demon]

Weer vertraging verbreding A4

door Roy Klopper

LEIDERDORP, donderdag

De verbreding van het filegevoelige tweebaans-gedeelte van de rijksweg A4 tussen Den Haag en Amsterdam dreigt wederom aanzienlijke vertraging op te lopen.

Na ruim tien jaar moeizame discussies zou Rijkswaterstaat deze maand het langverwachte Ontwerp Tracébesluit presenteren voor de vanaf 2001 tot tweemaal drie rijstroken te verbreden snelweg tussen de knooppunten Burgerveen en Zoeterwoude. De provincie Zuid-Holland en de gemeenten Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude hebben nu echter te elfder ure om een half jaar uitstel gevraagd.

In een brief aan de ministers Netelenbos (Verkeer) en Pronk (Ruimtelijke Ordening en Milieu) zeggen ze deze extra tijd nodig te hebben om een alternatief plan uit te werken dat onder meer voorziet in de aanleg van een tunnel bij Leiderdorp en in een verdiepte aanleg van de rijksweg tussen Leiden en Zoeterwoude.

De gemeenten denken deze peperdure variant te kunnen financieren door in de omgeving van de ondergrondse autoweg woningbouw te plegen en bedrijfsterreinen te ontwikkelen. Uit de opbrengst van het verkochte onroerend goed zou de tunnel kunnen worden betaald. De rijksweg is op die manier veel minder belastend voor de drukbevolkte directe omgeving.

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat meldt dat de beide aangeschreven ministers nog niet hebben gesproken over het verzoek om uitstel. Ze waarschuwt op voorhand dat er grote gevaren kleven aan het nog langer dralen met het besluit: "Er zijn ook nog andere infrastructurele plannen die geld vragen. Als alles te lang duurt, kan het voor de wegverbreding gereserveerde geld wel eens naar andere projecten gaan."

De gemeente Leiderdorp wuift de kritiek weg dat het alternatieve plan na tien jaar discussies wel erg laat komt: "We zijn blij dat alle betrokken overheden nu gezamenlijk praten over de toekomst van de rijksweg A4 en de gevolgen ervan voor de leefomgeving van onze inwoners", aldus woordvoerster M. Jansen.

Het dreigende nieuwe uitstel wekt de woede van de belangenorganisatie voor automobilisten, Pro Auto. Voorzitter J. Grashoff meent dat er nu al veel te lang is gewacht met de verbreding van de A4. "Er zijn vele economische belangen in het geding met die dagelijkse files. Het overleg mag na tien jaar toch wel eens zijn afgerond. Het gaat om een van de belangrijkste verkeersaders in Nederland. Verder uitstel is onverteerbaar."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl