Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Demon]
[BOL]
[Belastingdienst]
[CMG]
[ABN AMRO]
[Eurocard/Mastercard]
[Primafoon]

Overheid adviseert
overlevingspakket
tijdens millennium

Van onze verslaggevers

DEN HAAG, donderdag

Vijf flessen mineraalwater per persoon, houdbare levensmiddelen voor maximaal vijf dagen, zaklantaarns en een batterijradio met voldoende batterijen en genoeg geneesmiddelen: dat is het standaard 'overlevingspakket' dat mensen tijdens de komende millenniumwisseling in huis zouden moeten hebben. Daarnaast is het zaak dat de auto een volle tank heeft en dat de fiets in orde is. Deze adviezen zijn afkomstig van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA). De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hanteert ze als leidraad bij het adviseren van gemeenten over de millenniumwisseling.

Hoewel de overheid burgers al maanden op het hart drukt niet te gaan hamsteren, zijn de adviezen op internet via de website van het Projectbureau Millennium Overheid (PMO) te vinden. Het PMO is onderdeel van Binnenlandse Zaken.

Portofoon

Een van de adviezen luidt dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat er tenminste één huisarts, één apotheek, één tandarts en één verloskundige een portofoon moeten hebben, zodat direct met politie, ambulancedienst en brandweer kan worden gecommuniceerd. Tenminste één plaatselijke apotheek en één tandarts per gemeente zouden van noodstroom moeten worden voorzien.

Ook moet er volgens NIBRA rekening worden gehouden met "een verstoring van en opeenvolgende overbelasting in het betalingsverkeer van circa twee weken".

Inmiddels is uit de laatste voortgangsrapportage van het ministerie van Binnenlandse Zaken gebleken dat slechts 40 procent van de gemeenten een noodplan heeft opgesteld. Dit lage resultaat is volgens Binnenlandse Zaken te verklaren uit het feit dat "een aantal gemeenten moeite heeft met deze voor hen nieuwe activiteit".

Volgens de VNG is het ontbreken van noodplannen "geen onoverkomelijk probleem". "Belangrijk is dat de gemeenten hun burgers voldoende over mogelijke problemen hebben voorgelicht", aldus VNG-woordvoerder Goulooze. "Naar onze inschatting heeft inmiddels 95 procent van de gemeenten hun burgers naar behoren geïnformeerd."

Volgens NIBRA-directeur P.J.P.M. van Lochum zijn veel gemeenten niet overgegaan tot het opstellen van een noodplan omdat "vooral op provinciaal niveau voldoende zaken zijn geregeld".






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl