Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]
[Belastingdienst]
[ABN AMRO]
[CMG]
[Demon]
[Primafoon]

Geld voor tegengaan
geweld komt niet
bij scholen terecht

Van onze onderwijsredactie

AMSTERDAM, donderdag

Gemeenten hebben wel geld om geweld op scholen te bestrijden, maar doen er niets mee. Om draaihekjes, videocamera's of pasjes te kunnen financieren, zijn scholen van hun gemeenten afhankelijk. Die besteden het budget echter meestal aan andere zaken, ondervinden de schoolbesturen voor protestants-christelijk onderwijs (PCO).

Alle gemeenten krijgen dit schooljaar ƒ48 miljoen van het ministerie van Onderwijs om te voorkomen dat leerlingen zonder diploma de school verlaten. Een deel van dit bedrag is bedoeld om agressie op school tegen te gaan, omdat het vaak juist de vechtjassen zijn die hun opleiding niet afmaken.

"De gemeenten moeten het geld verdelen, maar ze doen het niet. De scholen krijgen het nakijken", zegt Grada Huis namens de Besturenraad PCO. "Terwijl voor één school al snel enkele tonnen voor een goed beveiligingssysteem nodig zijn."

Ook de gemeente Veghel, waar een leerling dinsdag bij de middelbare school De Leijgraaf een bloedbad aanrichtte, heeft het budget niet aan het tegengaan van geweld op school besteed.

"We hadden er geen idee van dat zich zoiets bij ons kon voordoen", zegt A. Kuijpers, hoofd van de gemeentelijke afdeling welzijn in Veghel, waaronder onderwijs valt. "Maar in ieder geval treden wij nu met scholen in overleg over hun ervaringen met geweld."

Vrijheid

Volgens mevrouw Huis van de Besturenraad moeten gemeenten niet afwachten, maar tot actie worden verplicht. Het ministerie van Onderwijs zou gemeenten een plan van aanpak moeten afdwingen, zodat controle op de besteding van het geld mogelijk is. "Gemeenten hebben nu te veel vrijheid. De rijksoverheid laat een grote kans liggen om geweld in het onderwijs te voorkomen."

Ondertussen krijgen de scholen wel de lastige leerlingen opgedrongen, ondervinden de schoolbesturen. Als scholen van een irritante leerling af willen, moeten ze eerst een school zoeken die de lastpost wil opnemen. Maar een andere school blijkt stelselmatig niet te vinden, waardoor scholen niet van hun kwelgeesten afkomen.

"Zo komt een maatschappelijk probleem op het bordje van het onderwijs", stelt Huis. "Maar scholen zijn geen opvanghuizen voor ontspoorde kinderen."

Het aantal ontspoorde kinderen neemt toe, zo is uit onderzoek van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) gebleken. Omgangsvormen, sociale vaardigheden en de omgang met tegenslagen laten bij leerlingen steeds meer te wensen over. Jongeren tussen 16 en 19 jaar scoren qua emotionele vaardigheden lager dan dezelfde groep enkele jaren geleden.

Daarom is het hoognodig dat docenten de opvoeding op school voortzetten, vindt dr. J. Derksen, hoofd van de Onderzoeksgroep Emotionele Intelligentie van de KUN. In zijn ogen valt de welwillende invloed van ouders in het niet bij het geweld in films en op internet.

Jongeren komen tegenwoordig weliswaar goed voor zichzelf op, maar houden weinig rekening met anderen, zegt Derksen in reactie op de schietpartij in Veghel. "Ze hebben slecht zicht op de werkelijkheid en kunnen hun gevoelens slecht beheersen. Juist deze vaardigheden moeten op school beter worden getraind."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl