Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[CMG]
[ABN AMRO]
[Demon]
[Belastingdienst]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Primafoon]

Bijlmermeer wil
alleen allochtoon
op hoge functie

AMSTERDAM, donderdag

Voor de functie van stadsdeelsecretaris in het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost worden uitsluitend allochtonen gevraagd te reageren. De VVD-fractie in Zuidoost, waarvan de Bijlmer deel uitmaakt, vindt het niet juist dat autochtonen worden uitgesloten.

,,Positieve discriminatie mag in bepaalde gevallen als er een goede reden voor is. Maar dit riekt naar discriminatie'', aldus fractievoorzitter H. Silvertand. Zijn fractie is niet van plan een klacht in te dienen.

Afspiegeling

De stadsdeelraad vindt dat de samenstelling van de ambtenaren op het stadsdeelkantoor een afspiegeling moet zijn van de hele bevolking. Nu is ongeveer 35 procent van het personeel van allochtone afkomst en is 65 procent autochtoon. Dat terwijl de samenstelling van de hele bevolking ongeveer fifty/fifty is.

Het beleid van het stadsdeel is er daarom op gericht om meer mensen uit etnische groepen aan te trekken. Het stadsdeelbestuur vindt niet dat het zich schuldig maakt aan discriminatie, aldus een woordvoerder.

Volgens de Commissie Gelijke Behandeling mag een voorkeursbeleid voor minderheden of vrouwen alleen in specifieke omstandigheden. De commissie kan nu geen uitspraak doen of het stadsdeelbestuur juist handelt. Zij kan pas onderzoeken of de advertentie gerechtvaardigd was als er hiertoe een verzoek wordt ingediend. Tot dusver zijn er echter geen klachten binnengekomen, aldus een woordvoerster.

Geen klacht

Ook het Meldpunt Discriminatie gaat geen klacht indienen. Het verwijst naar een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling bij een vergelijkbaar geval eerder dit jaar.

Zuidoost riep toen ook uitsluitend allochtonen op om te reageren op hun hoge functie. De commisie oordeelde toen dat dat in die specifieke situatie mocht. Een nieuwe klacht zou een herhaling van zetten zijn, aldus het Meldpunt.

Wethouder Van der Aa (minderheden) van Amsterdam is er evenmin een voorstander van om bij sollicitaties bepaalde groepen uit te sluiten. Op zich is hij wel voorstander van een divers personeelsbeleid, maar niet op deze manier. Hij gaat Amsterdam-Zuidoost er niet op aanspreken, omdat dit een aangelegenheid is voor het stadsdeel zelf, aldus een woordvoerster. (ANP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl