Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[CMG]
[Primafoon]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Belastingdienst]
[Demon]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Eurocard/Mastercard]

Baggeraars in slag op
mega-klus Hongkong

door Fred Pruim

PAPENDRECHT, donderdag

Vijf Nederlandse baggerbedrijven zijn in de race voor één van de grootste baggerprojecten van de laatste decennia. Met de mega-klus - de volledige aanleg van een containerterminal in Hongkong - is een bedrag gemoeid van ruim 4 miljard gulden.

De vijf dingen bovendien mee naar een andere enorme baggerorder in hetzelfde land. Daarbij gaat het om de aanleg van 200 hectare land, dat voor een deel wordt ingericht als een nieuw attractiepark van Disney. Hierbij gaat het om een bedrag van bijna 7 miljard gulden.


Selectie

De door de opdrachtgever geselecteerde Nederlandse baggerbedrijven zijn Boskalis (Papendrecht), Ballast Nedam Baggeren (Zeist), HAM Dredging (Kapelle a.d. IJssel), Van Oord ACZ (Gorkum) en Blankevoort Dredging (Bloemendaal).

Het laatste bedrijf kwam onlangs nog in het nieuws vanwege de gijzeling van één van haar baggerschepen in Pakistan. Behalve de vijf Nederlands bedrijven mogen ook een Belgisch en een Canadees baggerbedrijf een offerte indienen.

Financieel-directeur R. Berends van Boskalis bevestigde gisteren, dat het bedrijf tot de groep behoort die meedingt naar de uiteindelijke opdracht. "Het is een belangrijke klus, die we graag binnen zouden halen."

De Hollandse baggeraars moeten hun inschrijving wel binnen acht weken inleveren. Begin volgend jaar wordt beslist wie de enorme order in de wacht sleept. Overigens bestaat de mogelijkheid, dat bedrijven zullen samenwerken om succesvol te kunnen zijn in de pogingen daartoe.

Aanleg

Over de aanleg van de containerterminal, de zogenoemde CT9, wordt al meer dan acht jaar gesproken. De terminal moet komen op het Tsing Yi Island.

Het gaat om de aanleg van een 68 hectare groot terrein, met een totale kade-lengte van bijna twee kilometer. Het eerste deel moet in 2002 klaar zijn. Het bedrijf dat de order binnenhaalt, is volgens de opdrachtgevers verantwoordelijk voor de complete aanleg, uitgezonderd gebouwen en kranen.

De werkzaamheden voor het toekomstige Disney-attractiepark in Hongkong gaan om de aanleg van maar liefst 200 hectare land op de Lantau Island, op ongeveer zestien km van de nieuwe luchthaven Chep Lap Kok.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl