Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
9 december 1999
 

[CMG]
[Belastingdienst]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Demon]

Ambassadeur
verdachte in
meisjessmokkel

Van onze parlementaire redactie

DEN HAAG, donderdag

De Nederlandse ambassadeur in Nigeria, B. Körner, is met onmiddellijke ingang van zijn post ontheven.

De diplomaat, die al enige tijd geleden naar Nederland is teruggeroepen, wordt verdacht van betrokkenheid bij mensensmokkel in zijn tijd als ambassadeur in Sri Lanka. Ook zijn handel en wandel in Nigeria staat in kwade reuk.

Dat heeft minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) geschreven aan de Tweede Kamer. De bewindsman noemde de affaire gisteravond "heel vervelend". Het ontheffen van de ambassadeur was volgens Van Aartsen onvermijdelijk: "Hij kan gewoon niet terug naar Nigeria."

Het openbaar ministerie in Zwolle wil Körner inmiddels horen als verdachte over zijn tijd in Sri Lanka, rond 1996. Ook het toenmalige hoofd Algemene Zaken van de ambassade in Sri Lanka wordt van fraude bij het verstrekken van visa verdacht en zal door Justitie worden gehoord.

Mocht het openbaar ministerie tot vervolging overgaan, dan zal Körner worden geschorst, aldus Buitenlandse Zaken. Körner verblijft sinds zijn terugroepen thuis in Nederland.

Het toenmalige hoofd Algemene Zaken in Sri Lanka heeft al geruime tijd een functie op het ministerie in Den Haag als assistent-inspecteur. Deze ambtenaar heeft zijn werkzaamheden uit eigen beweging neergelegd. Ook voor hem geldt dat als het openbaar ministerie besluit hem te vervolgen, hij zal worden geschorst.

De affaire is aangezwengeld door de hulporganisatie Terre des Hommes, die alarm had geslagen over het grote aantal Nigeriaanse minderjarige meisjes dat een Nederlands visum kreeg. De meisjes zijn vervolgens in de prostitutie beland.

Körner werd in september op grond van het Terre des Hommes-rapport naar Nederland teruggeroepen om een onderzoek op de ambassade in Nigeria niet in de weg te staan. Uit dat onderzoek is niet gebleken dat de ambassadestaf betrokken is bij mensensmokkel, zoals Terre des Hommes had gezegd.

De rol van Körner in Sri Lanka kwam aan het licht bij een proces in Zwolle wegens mensensmokkel. Daarbij zijn een maand geleden twee hoge medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen en 5000 gulden boete. Zij hadden samen 25.000 gulden aan smeergeld opgestreken van de 40-jarige mensensmokkelaar A.M., die twee jaar cel kreeg.

M. had ongeveer honderd Srilankanen naar Europa gehaald met behulp van visa van de Nederlandse ambassade in Sri Lanka. Twee andere mensensmokkelaars kregen celstraffen van anderhalf en twee jaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1999-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl