&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
woensdag
8 december 1999

Boycot

De oppositiepartijen zijn vandaag niet aanwezig op een vergadering van een Kamercommissie van belastingdeskundigen over het nieuwe belastingsysteem. Ze boycotten die bijeenkomst omdat de regering en de regeringspartijen volgens hen te veel haast maken met invoering van het stelsel. Dat zou de ingewikkelde wetgeving die alle burgers raakt, niet ten goede komen.

Een sterk overtrokken en politiek gemotiveerde reactie. De belastingherziening en de daaraan gekoppelde belastingverlaging zijn een van de paradepaardjes van paars, die de oppositie graag ziet sneuvelen.

Ook inhoudelijk heeft de oppositie ongelijk. Al in 1997 heeft de regering de hoofdlijnen van de belastingherziening op tafel gelegd. Vervolgens zijn die bij de start van het kabinet weer aan de orde gekomen. Na de indiening van de wetgeving heeft de Kamer honderden vragen op het kabinet kunnen afvuren. In januari volgend jaar is uitgebreid tijd uitgetrokken voor de afhandeling. Van overhaasten is dan ook vooralsnog geen sprake.

Het lijkt er sterk op dat de oppositie de gevaren die kleven aan een snelle afhandeling inzetten om hun politieke afkeer van de belastingherziening en -verlaging in daden om te zetten. Terecht spelen de regeringspartijen niet mee aan dat spel.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Waddengas

Wat gevreesd werd, is gebeurd: het kabinet is met een halfslachtig compromis gekomen over de winning van aardgas in de Waddenzee. Volgens de regering kan thans geen vergunning worden gegeven nu volgens haar niet vaststaat dat winning zonder schade voor de natuur is. Er wordt verder bestudeerd of winning in de toekomst wel mogelijk is.

Gelukkig heeft het kabinet daarmee niet de kant gekozen van een Kamermeerderheid inclusief de regeringspartijen PvdA en D66. Die wensten om puur emotionele redenen een 'nu niet en nooit niet' van het kabinet te horen.

Maar helaas heeft het kabinet ook de VVD niet gesteund die de gaswinning terecht wel steunde. Er zijn voldoende wetenschappelijke rapporten die aantonen dat gaswinning niet tot onherstelbare schade behoeft te leiden, ook al is honderd procent zekerheid niet te krijgen.

Er zijn de NAM in het verleden ook toezeggingen gedaan. Die maatschappij heeft honderden miljoenen aan investeringen gedaan die ze nu begrijpelijk terugeist. Ook om die reden deugt het besluit niet.

Bovendien laat de regering nu voor miljarden guldens aan aardgas in de grond zitten, terwijl met de opbrengst daarvan veel nuttige zaken, ook ten behoeve van het milieu, betaald hadden kunnen worden. Een verkeerd besluit dat het land en het milieu veel schade berokkent.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]