Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[EUBOS.NL]
[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[V & L informatica]
[Cybercard]
[Vacatures]
[PC Thuis]

Frank Rijkaard over WK-loting:
"Het had slechter gekund"

TOKIO, woensdag

"Het had slechter gekund, maar toch blijft het een stevige poule." Dat zei bondscoach Frank Rijkaard na de loting voor het kwalificatietoernooi van het WK 2002 dat voor het eerst in de geschiedenis van de FIFA (wereldvoetbalbond) door twee landen (Korea en Japan) wordt georganiseerd. Het Nederlands elftal is ingedeeld in groep 2 met Andorra, Estland, Cyprus, Ierland en Portugal.

Oranje, dat zondag reuze nieuwsgierig uitkijkt naar de loting voor Euro 2000, moet groepswinnaar worden om straks op het WK te verschijnen. Ook met een tweede plaats heeft men nog kansen. Via zo genaamde play-off's met een uit- en thuiswedstrijd tegen een andere nummer twee kan er alsnog een ticket bemachtigd worden voor dit mega-evenement waarvoor zich alleen al voor het kwalificatietoernooi liefst 198 landen hadden aangemeld.

Dat Rijkaard, die zelf meehielp aan de mammoet-loting, geen slecht gevoel aan de draw overhield, valt te begrijpen. Oranje liep in ieder geval de groep des doods (9) mis. Daarin gaan Duitsland en Engeland met Albanië, Finland en Griekenland voor de eindronde strijden.

Portugal noemde Rijkaard het sterkste land. "Het is een geduchte tegenstander met gelouterde spelers die overal in Europa spelen. We hebben vaak tegen Portugal gespeeld en altijd maar weer bleek het een geduchte tegenstander."

De ploeg van bondscoach Humberto Coelho kwalificeerde zich als beste nummer twee voor Euro 2000, dankzij een iets beter doelsaldo dan Turkije. "Portugal heeft een bepaalde manier van spelen die voor het Nederlands elftal moeilijk te bestrijden is", reageerde Rijkaard. "De ploeg speelt technisch verzorgd en kort op elkaar. Ze kunnen ook goed vanuit de verdediging spelen."

"Ook Ierland kennen we. Voor het EK van 1996 hebben we nog in Liverpool een beslissingswedstrijd tegen hen gespeeld. Het is een fysiek sterke tegenstander en speelt typisch Brits voetbal. Een ploeg om in de gaten te houden."

Op papier", meende hij, "is Cyprus een kleintje. Toch hebben 'grote landen' veel moeite met Cyprus gehad. Andorra en Estland zijn van hetzelfde laken een pak. Je moet je goed voorbereiden wil je van deze landen winnen. Het gaat straks om het echie."

De bijna record-international Aron Winter gaf als eerste een reactie vanaf Mallorca: "Als je de andere poule bekijkt met Duitsland en Engeland, komen wij er goed vanaf. Portugal is de gevaarlijkste opponent; Ierland ligt ons traditioneel wel. Op zich", aldus de Ajacied, die zich ook na het EK beschikbaar stelt voor Oranje, "is dit een goede loting."

Voordat op 30 juni 2002 in het Japanse Yokohama de finale om de wereldbeker wordt gespeeld Seoel krijgt op 1 juni de openingswedstrijd zullen er op vijf continenten onnoemelijk veel kwalificatieduels worden gespeeld. Het WK van 2002 staat dan ook in schril contrast met de eerste eindronden (1930), toen uiteindelijk Uruguay van de slechts dertien landen de toenmalige Coupe Jules Rimet veroverde.

In Zuid-Korea en Japan zullen straks 32 landen een poging wagen om de vacante titel van Frankrijk over te nemen. De wedstrijden, die gemiddeld om 19.30 uur Nederlandse tijd (14.30 uur plaatselijke tijd) beginnen, zullen onder tropische omstandigheden gespeeld worden. Zowel in Japan als Korea is het dan 35 graden celsius met een luchtvochtigheidsgraad van zo'n 80 procent.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.