Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[PC Thuis]
[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[V & L informatica]
[Cybercard]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]

Feyenoord van grote klasse

door Sieb Oostindie - ROTTERDAM, woensdag

In tijden van nood komen je beste krachten boven. Feyenoord moest gisteren 83 minuten lang met tien man aan de slag, omdat Kees van Wonderen op zeer dubieuze wijze naar de kant werd gestuurd. De getergde Rotterdammers hervonden door die ontwikkeling de ideale teamgeest en boekten een even prachtige als onverwachte 3-0 zege op Olympique Marseille, dat in de tweede helft ook twee man weggestuurd zag worden.

Feyenoord viert massaal feest de sensationele 3-0 overwinning op Olympique Marseille. Dat was veel meer dan de Rotterdammers hadden gehoopt na de rode kaart die Kees van Wonderen (onder) al in de zevende minuut incasseerde.

FOTO: HANS VAN TILBURG

De landskampioen, die het hele seizoen eigenlijk al kwakkelend doorliep, haalde daarmee het lek boven en mag nu met een stuk meer vertrouwen de toekomst tegemoet zien. Want door de zege overwinteren de Nederlanders niet alleen met nog het nodige perspectief in groep D van de Champions League, maar de ploeg is na het gekrakeel van de laatste weken door de collectieve prestatie ook weer een stuk hechter geworden.

Het was gisteravond in de Kuip een gang van zaken, waarbij Feyenoord op zijn beste kwaliteiten werd aangesproken. De ploeg toonde een enorm karakter en blonk uit in het collectief. Het gooide de schroom volledig van zich af en ging voor alles of niets. Met één grote man, die eindelijk zijn belofte inloste. Julio Ricardo Cruz voelde zich in de heksenketel als een vis in het water en was belangrijker dan ooit voor Feyenoord, wat hij bewees met twee prima treffers. Cruciale treffers, zoals hij ze tot nu toe zelden of nooit had gemaakt. Vandaar ook, dat heel Feyenoord hem na afloop dankbaar in de armen viel.

FOTO: ANP

De woorden die Leo Beenhakker in deze context bezigde na Chelsea en Sparta kwamen even in een merkwaardig daglicht te staan. De Feyenoord-coach constateerde toen dat er van de arbiters internationaal veel meer mag dan in onze eigen competitie. Maar de Rotterdammers werden de laatste weken nog weleens gespaard voor rode kaarten, terwijl 'Don Leo' op deze dagen met zekerheid ook nog nooit gehoord had van de heer Vitor Manuel Melo Pereira. De Portugees, die in de eigen competitie (de hardste en gemeenste van Europa) nog weleens wat ledematen in de rondte ziet vliegen, drukte al na zes minuten een enorm stempel op de wedstrijd. De leidsman gaf Kees van Wonderen een rode kaart voor een huis-tuin-en-keukenincident, terwijl 'slachtoffer' Maurice op dat moment niet eens als doorgebroken speler kon worden aangemerkt.

De uitsluiting was naar de echte voetbalwetten een aanfluiting. Maar hij pakte absoluut niet slecht uit voor Feyenoord. Bij de club werden de handen ouderwets ineengeslagen. Tegenslag op basis van onrechtvaardigheid is het beste middel om een eenheid te kweken. De tien Rotterdammers begrepen dat uitstekend en vochten zich in de wedstrijd. De Portugese arbiter, die een uiterst merkwaardige indruk achterliet, begreep door de snerpende fluitconcerten in de Kuip gaandeweg het duel best dat hij het cruciale moment wat verkeerd ingeschat had. Er kwamen ongedachte krachten vrij bij Feyenoord, dat met Paauwe, Van Gastel en Bosvelt voorop op het randje ging spelen en vaak zelfs ook nog erover. Melo Pereira liet het allemaal maar toe en bestrafte voor rust alleen Perez met geel, alhoewel diens overtreding op Rzasa eerder voor rood in aanmerking kwam dan het lichte trek- en duwwerk van Van Wonderen.

Feyenoord bleef in dat beeld niet alleen vrij simpel overeind, maar was met een mannetje minder ook nog eens de betere ploeg. Olympique Marseille kon de man-meer-situatie niet vertalen in enige dreiging. Eigenlijk was het ontluisterend dat de Fransen er totaal niet van konden profiteren. Bij de thuisploeg, die met Cruz en Kalou in de spits bleef opereren en Van Vossen een linie terug had gehaald, werd de Zeeuw na 35 minuten vervangen door De Visser.

Het was Marseille, dat na rust pas de eerste wissel toepaste. Gek genoeg geen aanvallende impuls, maar een nieuwe bewaker voor Cruz: Issa voor Berizzo. Het maakte weinig uit, want Cruz was deze avond in topvorm en vormde een uitstekend duo met Kalou. De Argentijn speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen.

Toen back Fischer na een uurtje binnen de kortste keren twee gele kaarten pakte, waren de partijen daarbij ook nog eens in evenwicht gekomen. De beloning volgde in de 71e minuut. Kalou, ook steeds beter op dreef, gaf de assist op Cruz, die op schitterende wijze en zeer bekeken de bal achter Porato deponeerde: 1-0. De Kuip ontplofte en de emoties laaiden op. Luccin gaf Kalou een kopstoot en een duw in het gezicht, waarna de spits uit Ivoorkust ook zijn emoties even niet de baas kon. De arbiter uit Portugal had deze keer niets gezien en gaf beiden maar geel.

De Fransen kwamen er met nog maar negentien man op het veld helemaal niet meer aan te pas en de 2-0 was dan ook niet meer dan logisch. Kalou ging de combinatie aan met Cruz, die schitterend hakte. De Afrikaan schoot via de vingers van Porato nog op de lat, maar Bosvelt was attent aanwezig om de productie met het hoofd te verdubbelen: 2-0. Cruz maakte het feest compleet door in de slotfase de 3-0 binnen te schieten.

Feyenoord (Ned) - Olympique Marseille (Fra) 3-0 (0-0). 72. Cruz 1-0, 83. Bosvelt 2-0, 90. Cruz 3-0.Scheidsrechter: Melo Pereira (Por). Toeschouwers: 42.000. Rode kaarten: 7. Van Wonderen (Feyenoord), 61. Fischer (Olympique Marseille 2x geel), 78. Perez (Olympique Marseille, 2x geel). Gele kaart: Kalou, De Visser (Feyenoord), Luccin (Olympique Marseille).

Feyenoord:Dudek; Gyan, Konterman, Van Wonderen en Rzasa; Bosvelt, Van Gastel en Paauwe; Kalou, Cruz en Van Vossen (37. De Visser).

Ol. Marseille:Porato; Perez, Berizzo (46. Issa), Gallas en Fischer; Pires (67. Martin), Brando, Luccin en Dalmat; Maurice (80. Bakayoko) en Dugarry.

Uitslagen:

Lazio Roma - Chelsea 0-0
Feyenoord - Ol. Marseille 3-0

Stand:

Chelsea (Eng)....... 2-4 (3-1)
Lazio Roma (Ita) ..2-4 (2-0)
Feyenoord (Ned).. 2-3 (4-3)
Ol. Marseille (Fra) 2-0 (0-5)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.