Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[PC Thuis]
[V & L informatica]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[Cybercard]
[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Tennisbond terug naar de basis

door Jon Visbeen - AMERSFOORT, woensdag

Onder het motto 'Continu aan de top' probeert de tennisbond (KNLTB) de komende jaren krampachtig het wereldniveau, dat door de gouden generatie Krajicek/Siemerink/Haarhuis/Eltingh een vanzelfsprekendheid was geworden, vast te houden.

Nieuwe talenten dienen zo vroeg mogelijk te worden opgespoord. Liefst voor hun twaalfde jaar moet al structuur worden aangebracht in training en tennisbeleving. Hans Felius, vrouwen bondscoach, en Michiel Schapers, de bondstrainer van de mannen, zijn het erover eens, dat om de aansluiting met de wereldtop niet te verliezen hevig geïnvesteerd moet worden in de jeugd. Een gebied, dat in de laatste periode van hun voorganger, directeur sportif Stan Franker, in de ogen van het tweetal te weinig aandacht heeft gekregen.

In de naaste toekomst zal dus structureel voor een andere opzet worden gekozen. Maar de eerste resultaten van de nieuwe opzet, waarbij gestreefd wordt naar een zo groot mogelijke deelname aan de jeugd Grand-Slamtoernooien, kunnen vooralsnog wel eens even op zich laten wachten. Zowel Schapers als Felius gaf aan, dat met de huidige generatie vanaf zestien jaar en ouder een inhaalslag noodzakelijk is geworden om aansluiting te verkrijgen bij de Europese en wereldtop. "Deze groep heeft helaas te weinig tennisbagage. De laatste vijf à zes jaar is er geen jeugd meer naar voren gekomen. Jongens en meisjes van vijftien jaar kunnen de internationale strijd niet aan. Nederland is van de wereldkaart geveegd als naar die categorie wordt gekeken", aldus de vrouwen bondscoach.

De afgelopen jaren schitterde Nederland tijdens Roland Garros voor junioren en bijvoorbeeld Wimbledon voor de jeugd door totale afwezigheid. Die jaren loopt de tennisbond niet zomaar in. Niettemin moeten de initiatieven van de bondscoaches, in samenwerking met jeugdcoördinator Annemiek de Jong, worden toegejuicht. Het meest recente beleidsplan toptennis dateert reeds van 1992. Eigenlijk is daarop te laat een vervolg gekomen.

Een doelstelling is om de komende jaren voortdurend aanwas te hebben van spelers en speelsters in de top-honderd. Daartoe is de leeftijdscategorie voor Jong Oranje uitgebreid naar 16 tot 21 jaar, zullen meer internationale jeugdtoernooien in ons land worden georganiseerd, wordt gezocht naar een fulltime conditietrainer en is men bezig een optimaal nationaal trainingscentrum te vinden. Voorlopig blijft het Frans-Ottenstadion als zodanig dienst doen.

Wat de privéscholen betreft is de tennisbond kort en krachtig: Schapers en Felius zoeken de dialoog met mensen als Henk van Hulst en hopen op een maximaal samenspel. Maar als de andere partij niet wil, doet de bond het net zo gemakkelijk zelf. "Want elke speler doorloopt op welk moment van zijn tenniscarrière dan ook een opleiding bij de KNLTB." Dat is niet zo moeilijk te poneren, als je weet, dat je zonder de tennisbond nergens voor kunt worden ingeschreven en dus ook niet aan tennissen toekomt. Hopelijk zal het vliegen afvangen voorgoed tot de verleden tijd gaan behoren en krijgt de samenwerking tussen de beste opleidingsinstanties in Nederland de komende jaren daadwerkelijk vorm.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.