Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[Cybercard]
[Qxl]
[EUBOS.NL]
[Vacatures]
[PC Thuis]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[V & L informatica]

Anticlimax voor Oranje

door Paul Hoes - GJØVIK, woensdag

Met haar hoofd in het trainingsjack verstopt verwerkt Nicole Heuwekemeijer de naderende aftocht op het WK in Noorwegen. Een kwartier voor het einde moet ze na haar derde tijdstraf op de tribune plaatsnemen en noodgedwongen toekijken hoe haar teamgenoten de al driekwart wedstrijd voortdurende machteloosheid continueren. "Ik wil gewoon nog niet naar huis. Het is niet te bevatten dat we aanvallend zo slecht spelen. Drie treffers in 30 minuten handbal heb ik nog nooit meegemaakt. Dit is de wedstrijd waar het om gaat en dan loopt het zo slecht", omschrijft Heuwekemeijer de ultieme deceptie.

De droom is over. Teleurgesteld vallen de Oranje-speelsters elkaar in de armen na de afgang tegen Roemenië. Op alle terreinen werden de handbalsters afgetroefd.

Foto: EPA

Nederland moet de gifbeker volledig leegdrinken. De Roemenen die, na het verknalde EK van vorig jaar, veel kritiek te verduren kregen, tonen overduidelijk aan weer op de goede weg op de internationale ladder te zijn. De 16-26 doet de verhouding op het veld in de fraaie Fjellhall niet eens geweld aan. De organisator van het EK in 2000 blijkt Oranje zeer goed geanalyseerd te hebben. Spelmaakster Natasja Burgers wordt het onmogelijk gemaakt in haar dominerende rol te komen, waardoor cirkelloper Olga Assink verstoken blijft van aanvoer. De gevreesde strakke 6-0 dekking van Roemenië bezorgt de steeds onzekerder wordende handbalsters veel problemen.

Gaten in de verdediging worden, ook uit angst voor het fysieke geweld van Roemenië, over het hoofd gezien. Terwijl eerder openingen van halve grootte in de wedstrijden tegen Noorwegen en Wit-Rusland gedecideerd werden opgemerkt en benut. Omdat Oranje's verdedigingstactiek goed werkt en keepster Jokelyn Tienstra in meer dan fatsoenlijke vorm steekt, mag Oranje nog wat langer hoop houden op een positief resultaat. Maar direct na de pauze (3-9!) is zichtbaar dat de enorme anticlimax niet meer te vermijden valt. Steeds duidelijker wordt het gemis van Saskia Mulder, de uitblinkster tegen Wit-Rusland. De druk komt daardoor steeds meer bij de opbouwsters te liggen. Ook de rentree van Ana Rasdorov betekent geen verbetering. Haar schoten zijn krachteloos en missen overtuiging. Aan de haar toegedachte rol van breekijzer met een goed schot komt ze absoluut niet toe.

Nederland bleef veel problemen houden met de toegestane hardheid van de Roemenen. Menigmaal ging een speelster na een klap in het gezicht tegen de grond. Burgers probeerde in het begin van de tweede helft het tij te keren door de ploeggenoten met "sla die wijven ook eens voor hun smoel" aan te sporen. Maar door de fysieke surplus en getructheid is Roemenië een onneembare vesting. De verlossing uit het lijden komt bij 16-26, waarna de totale verslagenheid volgt.

Als sensationele revelatie van het toernooi wordt Nederland roemloos in de achtste finales verslagen. Geen van de speelsters kan de waterlanders verbergen. Ze realiseren zich direct dat de olympische droom voorbij is. "Het hele toernooi spelen we zo goed en nu zeer dramatisch. Het is nauwelijks te bevatten. Zo'n wedstrijd op het belangrijkste moment van het toernooi", schreeuwt Elly An de Boer desperaat uit.

Bondscoach Bert Bouwer verborg zijn ware emoties voor later. In de analyse van zijn team was hij overduidelijk: "Als je dit ziet, besef je dat we nog niet rijp voor de top zijn. We hadden alle geslepenheid en trucs nodig die we in ons hebben, maar komen in details duidelijk tekort. De Roemenen hebben na de perfecte analyse een spijkerharde en voor ons onpasseerbare dekking gezet. Daarmee hebben ze het zelfvertrouwen en de bravoure ondermijnd. In de pauze heb ik de speelsters nog verteld dat ze hun verantwoordelijkheid moesten nemen en niet afschuiven. We vervielen in het breedtespel om de klappen van de Roemeense dekking te ontlopen."

"Laten we echter niet vergeten dat Roemenië een rijke EK- en WK-traditie heeft en al tweemaal achtereen wereldkampioen is geworden met junioren-ploegen. We moeten accepteren dat we minder kwaliteit hebben, maar daarmee hebben we ook van Noorwegen gewonnen. Het was gewoon een slechte dag. Misschien dat de verwachtingen na de fantastische poulewedstrijden wat hooggespannen waren en bij de speelsters een overconcentratie hebben opgeleverd. De Roemenen hebben ons evenwel op alle fronten afgetroefd, ze verdienen de credits."

"Ik vind echter dat wij mogen terugkijken op prima wedstrijden en met opgeheven hoofd het toernooi kunnen verlaten. Onze deelname is een promotie voor de handbalsport geweest. Daar mag deze nederlaag niets aan afdoen. Ik had alleen graag één stap verder gewild. Het moge niet zo zijn."

Keepster Jokelyn Tienstra (29) wordt het bij het vertrek uit de hal even te machtig. De knal tegen de boarding vertelt haar verhaal: "Ik had deze kans willen grijpen. Nu heb ik geen mogelijkheid meer om ooit op de Olympische Spelen op te treden."

WK vrouwen. Achtste finale: Nederland - Roemenië 16-26 (3-9). Scores Nederland: De Boer 5, Assink 4, Burgers 2, Razdorov 2, Ordelmans 1, Feijen 1, Heuwekemeijer 1. Rode kaart: 46. Heuwekemeijer.

Trondheim: Noorwegen - Oekraïne 24-19 (12-11), Macedonië - Zuid-Korea 28-27 (15-12). Bergen: Frankrijk - Polen 28-21 (14-9), Oostenrijk - Wit-Rusland 28-27 (15-17). Gjövik: Hongarije - Angola 38-18 (16-9), Duitsland - Rusland 22-19 (8-7).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.