Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[BOL]
[ABN AMRO]
[Matranortel]
[Veilinghal]
[Postbank]
[EUBOS.NL]
[TopCarrieres]

Oosterwijk topambtenaar
van Economische Zaken

door RONALD VEERMAN - DEN HAAG, woensdag

De huidige thesaurier-generaal J.W. Oosterwijk van het ministerie van Financiën wordt de nieuwe secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken. Hij volgt daarmee de veelbesproken Sweder van Wijnbergen op, die eerder dit jaar na herhaalde botsingen met zijn minister Jorritsma het veld moest ruimen.

Het kabinet zal aanstaande vrijdag een besluit nemen over de benoeming van de 48-jarige Oosterwijk, die vervolgens begin volgend jaar bij Economische Zaken aan de slag gaat. Het ministerie zelf wilde gisteren geen commentaar geven op de mogelijke benoeming.

De nieuwe topambtenaar van Jorritsma werkte slechts twee jaar op het departement van Financiën, dat hem met lede ogen weer ziet vertrekken.

Oosterwijk heeft daarentegen een hechte band met Economische Zaken, waar hij jarenlang werkzaam was. Zo was hij achtereenvolgens als directeur actief op de onderdelen economische politiek en technologiebeleid en later als plaatsvervangend directeur-generaal industrie.

Voordat Oosterwijk naar Financiën vertrok werkte hij onder de toenmalige minister Jorritsma een aantal jaren op het ministerie van Verkeer & Waterstaat als directeur personenvervoer en plaatsvervangend directeur-generaal vervoer.

In de Haagse ambtelijke wereld speelt Oosterwijk een belangrijke rol. Zo is hij vice-voorzitter van de belangrijke CEC-commissie en maakt hij deel uit van het economische en financiële comité van de Europese Unie, waar besluiten worden genomen over de invoering van de euro.

Jorritsma hoopt met Oosterwijk vooral een creatieve topman te hebben aangetrokken met gevoel voor de markt. Zo stond de nieuwe secretaris-generaal in het verleden reeds aan de wieg van nieuw beleid zoals de liberalisering van het openbaar vervoer en was hij de initiator van het ICES-project, waarin alle toekomstige investeringen voor Nederland worden opgenomen en gewogen.

Met de snelle keuze voor een nieuwe topman maakt Jorritsma een eind aan de commotie die enkele maanden geleden ontstond na het gedwongen vertrek van de door haar voorganger Wijers binnengehaalde PvdA-econoom Van Wijnbergen.

Van Wijnbergen bracht Wijers en vooral daarna Jorritsma regelmatig in moeilijkheden door allerlei uitspraken die in strijd waren met het kabinetsbeleid of daar in ieder geval niet bij aansloten. Zo uitte hij kritiek op de fiscale aftrekbaarheid van pensioenpremies en de hypotheekrente en haalde hij het regeerakkoord onderuit door dit als veel te optimistisch te bestempelen.

Nadat deze krant eind september melding maakte van keiharde kritiek van Van Wijnbergen op de door paars geroemde nieuwe belastingplannen van minister Zalm (Financiën) en diens staatssecretaris Vermeend was voor de Tweede Kamer en Jorritsma de maat vol en brak zij met haar top-ambtenaar.

De minister kwam daarbij met Van Wijnbergen overeen dat hij formeel op eigen verzoek zou vertrekken en derhalve zou afzien van wachtgeld. Tevens werd afgesproken dat Van Wijnbergen tot 1 september volgend jaar officieel in dienst van Economische Zaken zou blijven en beschikbaar zou zijn voor adviezen op economische terrein.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.