Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[Postbank]
[TopCarrieres]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[Veilinghal]
[Matranortel]
[ABN AMRO]

MKB opent vijftal
misdaadmeldpunten

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries - AMSTERDAM, woensdag

In vijf grote steden van ons land komen meldpunten waar winkeliers anoniem hun klachten over criminaliteit kwijt kunnen.

Het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) heeft dit initiatief genomen na de alarmerende berichten over de situatie in Amsterdam-Zuidoost, waar ondernemers hun zaken sluiten omdat het niet langer veilig is.

Angst

"De laatste jaren is criminaliteit zelfs bepalend geworden voor ondernemers om zich ergens wel of niet te vestigen. Dat is zeer verontrustend," zegt het MKB-voorzitter drs. J. de Boer.

Omdat veel winkeliers uit angst geen aangifte meer doen van bijvoorbeeld overvallen, gaat het MKB zelf inventariseren en bij het ministerie van Binnenlandse Zaken maatregelen eisen.

Bij de belangenvereniging komen iedere week "enige tientallen" telefoontjes binnen van ondernemers die slachtoffer zijn geworden van een overval.

Het MKB in Amsterdam schat dat alleen al voor winkeliers in de detailhandel in de hoofdstad de schade jaarlijks 1,8 miljoen gulden is door overvallers. "En daar komt natuurlijk nog heel wat emotionele schade bij."

Meldpunten

MKB-Nederland opent meldpunten in Amsterdam, Arnhem, Breda, Leeuwarden en Utrecht. "Niet omdat hier de criminaliteit het hoogst is, maar vanwege de geografische spreiding.

Daarnaast gaat men onderzoeken onder werknemers, ondernemers en gemeentebestuurders hoe de situatie ervoor staat en wat inmiddels voor acties zijn ondernomen om de veiligheid voor de consument en het personeel te garanderen", aldus De Boer.

Volgens de politiecijfers werden er vorig jaar in Nederland 686 winkeliers overvallen, waarvan al 180 in Amsterdam. De nieuwste cijfers worden in januari bekend gemaakt, maar bekend is inmiddels wel dat dit aantal opnieuw is gestegen. Het MKB schat echter dat het werkelijke aantal overvallen nog een stuk hoger ligt dan deze officiële cijfers.

Cijfers

"De cijfers die de politie naar buiten brengt, kloppen gewoon niet," zegt een woordvoerder van het MKB. "Er vinden veel meer overvallen plaats dan naar buiten wordt gebracht. Wij willen nu echt wel eens weten hoe onveilig de winkeliers zich voelen en wat er allemaal gebeurt."

"Overvallen op winkeliers worden een steeds groter probleem voor ondernemers," zegt Eise van der Sluis van MKB afdeling Amsterdam. "Het probleem doet zich in voor in alle sectoren. Zowel op bedrijven- en industrieterreinen als in winkelcentra.

We accepteren gewoon niet meer dat er jarenlang alleen wordt gepraat over dit probleem. Concrete acties zullen de criminelen een halt toe moeten roepen. Daarvoor hebben we deze dagen ook bij het ministerie aan de bel getrokken", aldus Van der Sluis.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.