Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[BOL]
[EUBOS.NL]
[Matranortel]
[Veilinghal]
[TopCarrieres]
[Postbank]
[ABN AMRO]

IHC vraagt politiek regels
voor omstreden opdrachten

SCHIEDAM, woensdag

IHC Caland verwacht van de politiek dat zij regels opstelt voor leveranties aan landen die de mensenrechten schenden. Aanleiding voor de opmerking vormen de vragen die het Tweede-Kamerlid Koenders (PvdA) heeft gesteld over de levering van een snijkopzuiger aan de militaire junta in Myanmar, het vroegere Birma.

President-directeur C. de Ruyter van IHC Caland zegt dat er binnen de directie van zijn bedrijf nog nooit zolang is "gediscussieerd en gefilosofeerd" over een leverantie als nu het geval was. "Bovendien gaat het in tegenstelling tot eerdere leveranties om een relatief kleine opdracht, van enkele miljoenen guldens. Deze levering wordt cash betaald en kan onmogelijk voor schendingen van de mensenrechten worden gebruikt."

De Ruyter heeft een uitgesproken mening over het militaire regime: "Dat behoort tot de meest bekritiseerde ter wereld, daarover geen twijfel. Maar als er nationaal noch internationaal duidelijke regels zijn, waar moeten wij ons dan aan houden? Een politiek signaal - bijvoorkeur van de VN of Europa - zouden wij serieus nemen, zeer serieus."

Het baggerwerktuig wordt geleverd door IHC Holland, een dochter van het Schiedamse bedrijf. Kamerlid Koenders wil van minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) weten in hoeverre de verkoop aan Myanmar strijdig is met de (inter-)nationale regels. Bovendien vraagt de PvdA'er of er mogelijkheden zijn om IHC Holland aan te spreken op de levering aan de militaire junta. Al jarenlang zeggen mensenrechtenorganisaties dat het regime mensen martelt en liquideert.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.