Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[Postbank]
[Veilinghal]
[Matranortel]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[ABN AMRO]
[TopCarrieres]

Fiscus ruimhartig met
rulings investeerders

door ROB SEBES - DEN HAAG, woensdag

De Belastingdienst is de laatste jaren ruimhartig geweest bij het geven van fiscale voordelen aan buitenlandse investeerders in Nederland. Zo hebben diverse multinationals vooraf de zekerheid gekregen dat er gedurende een aantal jaren geen belasting hoefde te worden betaald over het aanmerkelijk belang bij aandelenpakketten en over de waarde van onroerend goed.

Ook een vennootschap, waarvan de aandelen in handen zijn van een Nederlandse stichting, heeft volop geprofiteerd van afspraken vooraf met de fiscus. Tevens maakten de buitenlandse bedrijven grif gebruik van rechtspersonen die formeel zijn gevestigd in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden, Jersey, Guernsey en de Antillen.

Dat blijkt uit de inhoud van ruim twintig 'rulings' (afspraken tussen de Belastingdienst en buitenlandse bedrijven). Staatssecretaris Vermeend (Financiën) heeft de rulings bekend gemaakt aan de fiscale nieuwsdienst Fiscaal up to Date, die een beroep had gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Het antwoord van Vermeend komt op een pikant moment. Binnen de Europese Unie (EU) is een patstelling ontstaan over de harmonisatie of coördinatie van belastingsystemen van de lidstaten. Nederland zit in de beklaagdenbank. Volgens een EU-commissie onder leiding van de Britse staatssecretaris van Financiën Primarolo bedrijft Nederland met het aantrekken van buitenlandse investeerders via de rulings op minstens tien punten valse concurrentie ten opzichte van andere lidstaten.

Uit het rapport van de commissie blijkt overigens ook dat er in totaal nog eens zeven "schadelijke" belastingvoordelen worden gegeven door de Nederlandse Antillen en Aruba. Hier krijgen 'offshore bedrijven' speciale vrijstellingen en zijn vrije belastingzones ingericht.

De rulings hebben betrekking op een breed scale aan activiteiten. Zo is de 'cost plus' regeling razend populair. Dit betekent dat de winst van de buitenlandse investeerder wordt berekend op basis van een bepaald percentage van de kosten en dus niet, zoals gebruikelijk, op basis van de omzet. Dit is gunstig voor bedrijven die met hun investeringen een vrij lange aanloopperiode nodig hebben voordat zij daadwerkelijk een substantiële omzet 'scoren'.

Daarnaast hebben allerlei vennootschappen die dienen voor de interne of externe financiering van multinationals aanzienlijke belastingvoordelen geboekt. Op die manier kon, met steun van de Nederlandse fiscus, bijvoorbeeld ook een voorwaardelijke belasting die een vennootschap in het buitenland was verschuldigd, worden omzeild.

De eerder genoemde Nederlandse stichting kocht met geleend geld via een vennootschap vorderingen op buitenlandse ondernemingen op tegen een fractie van de nominale waarde. De vennootschap kreeg van de fiscus toestemming om de geïndexeerde vorderingen en de schulden om te zetten in nominale bedragen met een vaste rente, waardoor het winstniveau en de te betalen belasting een stabielere koers volgden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.