Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[TopCarrieres]
[EUBOS.NL]
[BOL]
[Postbank]
[Matranortel]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]

Damrak per saldo gelijk

AMSTERDAM, woensdag

Ster van de dag was gisteren waferstepper-fabrikant ASM Lithography uit Veldhoven. Het bedrijf heeft een miljoenenorder gekregen van White Oak. Het betreft de levering van een aantal machines van de nieuwste generatie. Het klonk beleggers als muziek in de oren, waardoor ASML gedurende de dag een record koersniveau realiseerde. Het fonds sloot op 101,85 euro met een winst van 4,55 euro (4,7% hoger). Voor de grootste tegenvaller zorgde detacheringsbureau Tas Groep. Dat stelde de winst naar beneden bij en zag de koers vervolgens met ruim 6,5% inzakken tot 2,85 euro.

De AEX-index herstelde aanvankelijk enigszins van het puntenverlies dat maandag werd opgelopen, vooral als gevolg van een matig begin van de week op de Amerikaanse markten. De Dow Jones sloot maandagavond echter met een zeer matig verlies van 61 punten, waardoor beleggers in ons land de draad weer oppakten. Nadat Wall Street gisteren opnieuw lager opende, verdampte de winst van de AEX vrijwel volledig. Aan het slot van de handel stond er 611,99 op het bord - een plusje van slechts 0,24 punten.

Macro-economisch gezien vielen de meevallende stijgingen van de producentenprijzen in de eurozone op. Weliswaar bedroeg de stijging in oktober (op jaarbasis) 2% ten opzichte van 1,3% in september, maar dat werd door de markten zeker niet als onrustbarend gezien. Verder is het overschot op de lopende rekening van de elf landen in de eurozone in het derde kwartaal teruggelopen tot 7,8 miljard euro. Een jaar eerder was dit nog 15,5 miljard. Ook in de VS bleken de cijfers van de arbeidsproductiviteit en de loonkostenontwikkeling alleszins mee te vallen. Het rendement op de 30-jarige staatsobligatie liep verder terug met 7 basispunten tot 5,00%. Per saldo hadden de cijfers een positieve invloed op de stemming in de markt.

Bij KPN werd vlak voor beurs bekend gemaakt dat de beltarieven voor de zesde keer dit jaar worden verlaagd. Nationale belminuten worden goedkoper omdat KPN claimt efficiënter te zijn gaan werken, terwijl internationale tarieven onder druk staan als gevolg van de concurrentie. KPN ziet zich sinds de liberalisatie van de telecom-markt continu gedwongen de tarieven bij te schaven. Beleggers waardeerden het aandeel toch nog 50 eurocent op naar EUR60,45.

Dochtermaatschappij KPN Qwest kreeg te maken met een minder gunstige ontwikkeling. Daar bleek dat voor de tweede keer in een week een belangrijke telecom-verbinding met Groot-Brittannië beschadigd is geraakt door een vissersboot. Door het slechte weer zijn de kabels niet een-twee-drie te repareren waardoor de onderneming het verkeer van zijn klanten moet omleiden via kabels van concurrenten. In hoeverre dit invloed heeft op omzet en winst werd gisteren niet duidelijk. Ook is nog onbekend wanneer de kabels hersteld zullen zijn. Het nog jonge aandeel KPN Qwest klom desondanks met 2,10 euro naar 43,05 euro.

Daags na de goedkeuring van de alliantie tussen KLM, Alitalia en Northwest door de Amerikaanse autoriteiten maakt het verband bekend in april volgend jaar een aantal nieuwe verbindingen te openen, tussen Detroit enerzijds en Rome en Milaan anderzijds. Het zijn de eerste vruchten die de luchtvaartbedrijven kunnen plukken van hun samenwerking. Het aandeel KLM moest 34 eurocent inleveren op 25 euro rond.

Ahold was nog steeds uit de gratie, waarschijnlijk als gevolg van de geruchten dat de Amerikaanse supermarktgigant Wallmart de A&P-winkels in ons land wil overnemen. De Amerikanen hebben na een overname in Groot-Brittannië een ware prijsoorlog ontketend, zodat beleggers Ahold even links laten liggen. Daar kwam nog bij dat de Amerikaanse detaillist Kroger gisteren met een zwaar teleurstellende winstverwachting voor het vierde kwartaal naar buiten kwam. Ahold is voor een belangrijk deel afhankelijk van de ontwikkelingen in de VS, zodat het aandeel meer dan 4% moest inleveren op 29,99 euro. Ook branchegenoot Laurus werd gekweld door het Wallmart-verhaal en leverde een dubbeltje in op 17,45 euro.

Unique profiteerde gisteren van een tot 'outperformer' verhoogde rating door Effectenbank Stroeve. Door goede automatisering ziet Unique volgens Stroeve kans de malaise in de branche te ontglippen. Bovendien komt de nieuwe Flexwet als geroepen voor het concern, aldus de analist. Al met al concludeert Stroeve dat de huidige koers/winst-verhouding (12,2) in vergelijking met branchegenoten te laag is. "Wij taxeren voor de komende jaren een dubbelcijferige winstgroei", aldus de effectenbank. Het aandeel steeg vijftig cent in waarde naar 20 euro.

Eenzelfde advies kwam van ING Barings voor Getronics. Het koersdoel voor deze automatiseerder werd gisteren op 95 euro gesteld. Dat was eerder 70 euro. ING ziet Getronics als een 25 tot 50 procent ondergewaardeerd aandeel. Het aandeel profiteerde van deze analyse en steeg met 0,65 euro naar 72,50 euro.

Tulip Computers meldde gisteren dat recent door het bedrijf gebouwde computers wél millenniumbestendig zijn. Bestuursvoorzitter Deleye meldt dat de opmerking in de prospectus slechts ingaat op een potentieel financieel gevaar, maar dat verwacht kan worden dat de gevolgen uiterst beperkt zijn. Gisteren werd per abuis gemeld dat de koers van het aandeel een forse daling had ondergaan. Dat is niet het geval. De daling van de koers was het gevolg van de afsplitsing van de claim. Omgerekend maakte het aandeel dan ook juist een stijging door van meer dan 10 procent. De koers van Tulip moest gisteren een deel van de winst inleveren en eindigde op 4,05 euro (minus 0,22 euro).

Sanitairfabrikant Sphinx uit Maastricht kon gisteren melden dat het bod op alle uitstaande aandelen van het bedrijf gestand wordt gedaan door Sanitec Corporation. Bij het sluiten van de termijn waren er 9,24 miljoen aandelen aangemeld, waarmee Sanitec 97,84% van de stukken in zijn bezit krijgt. De betaling van 13 euro per aandeel vindt plaats vijf dagen na plaatsing van de advertentie. Beleggers die hun stukken nog niet hebben aangemeld kunnen dat nog doen tot 14 januari om 3 uur 's middags.

Maurice van Uden






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.