Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[Postbank]
[Veilinghal]
[Matranortel]
[ABN AMRO]
[BOL]
[TopCarrieres]
[EUBOS.NL]

'De Waal wist al eerder
van hogere looneis 4%'

door ALEX DE VRIES - AMSTERDAM, woensdag

"FNV-voorzitter De Waal toonde zich weliswaar niet gecharmeerd toen wij met onze looneis van 4 procent kwamen, maar hij wist allang dat dit zou gebeuren." Dat zegt Abvakabo FNV-voorzitter Cees Vrins terugblikkend op alle ophef rond de eventuele risico's hiervan. De FNV-bonden hebben de eigen vakcentrale volgens Vrins in feite een dienst bewezen door voor het cao-seizoen 2000 hogere looneisen te stellen. "Vier procent geeft ons de garantie dat we tenminste op 3 procent uitkomen. De centrale eis van de vakcentrale gaf ons die zekerheid niet."

De vakbond voor de collectieve sector (362.000 leden) doorbrak eind oktober als eerste grote FNV-bond de eigen centrale looneis van 3 procent. Enkele maanden eerder werd aan De Waal in de beleidsaviesraad economische zaken van de FNV door enkele bonden gemeld dat dit stond te gebeuren. De vakcentrale toonde zich later bij monde van De Waal naar buiten toe verrast, maar op dat moment wist hij dus al dat zijn achterban meer boter bij de vis wilde.

Vrins bejubelt de vakbondsdemocratie. "Tijdens een emotionele bondsraad lieten onze leden zien dat niet alles wordt beslist door de mammoet in Amsterdam. De leden hebben eindelijk weer eens het gevoel mee te kunnen beslissen", zegt Vrins kritisch.

FNV Bondgenoten en de Bouw- en Houtbond FNV steunden deze opvatting, waarop de vakcentrale uiteindelijk eind vorige maand de centrale looneis definitief bijstelde naar 4 procent. Daarnaast wordt een half procent van de loonruimte geëist voor 'goede doelen' zoals kinderopvang, aanpak van werkdruk en scholing.

De FNV-achterban maakte klip en klaar nu eindelijk wel eens te willen meeprofiteren van de economische groei. De riante optieregelingen in de top van het bedrijfsleven was de andere drijfveer. Vrins voegt daaraan toe dat de hogere looneis ook bijdraagt aan de beeldvorming. "Het is vooral goed voor het imago van onze bond."

De werkgevers vindt hij uitermate voorspelbaar in hun reactie. "Als het slecht gaat wijzen ze naar de arbeidsvoorwaarden en als het goed gaat ook." Werkgeverskoepel VNO-NCW reageerde furieus op de hogere looneis en waarschuwde andermaal voor prijsinflatie en verslechtering van de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven.

"Ach, de economie kan wel tegen een stootje. We hoeven echt niet bang te zijn voor extra werklozen door onze eis", zegt Vrins. Om de risico's voor de werkgelegenheid en een solidaire inkomensontwikkeling voor uitkeringsgerechtigden toch te beperken, wordt door de FNV-bonden ingezet op éénjarige contracten.

"Bovendien is het ons noodlot dat wij met onze looneis achter de economische feiten aanlopen. Iedereen weet nu zo'n beetje wel dat we jaren niet meer hebben gevraagd dan een inflatiecorrectie. Daar willen we nu wat voor terug." Volgens Vrins beseffen de werkgevers dit ook, maar verlangt de rituele dans tussen sociale partners een hard tegengeluid. "Eigenlijk houden ze zich bijzonder rustig. Mijn indruk is dan ook dat ze het voor volgend jaar wel geloven."

VNO-NCW biedt volgend jaar niet meer dan 2 procent loonstijging, met meer aandacht voor flexibele beloning zoals winstdeling en prestatieloon. Met een flexibele beloning, afhankelijk van de prestaties van het bedrijf, zou de 4 procent voor werknemers alsnog in zicht komen, aldus VNO-NCW.

Vrins moet hier niets van hebben. Prestatiebeloning ligt bij ambtenaren traditioneel erg gevoelig, met name volgens welke criteria dit moet gebeuren. Minister Peper (Binnenlandse Zaken) liet bij de cao-onderhandelingen voor 1999 weten meer naar prestatie te willen gaan belonen. Een gezamenlijke werkgroep onderzoekt nu of en hoe dat moet gaan gebeuren.

Ondanks de afkeer van variabele beloning wil de Abvakabo zich principieel met de markt meten. "De overheid is zeker de laatste vijftien jaar geen trendsetter meer, ook niet op het gebied van arbeidsvoorwaarden." Hij geeft toe dat de overheid als werkgever met zeer uiteenlopende sectoren te maken heeft. "Natuurlijk maakt het groot verschil of je bij een gemeente of in de zorgsector werkt." Toch is dit een onvoldoende verzachtend argument voor de Abvakabo-voorzitter. "Het bedrijfsleven betaalt de prijs voor kwaliteit wel. De overheid is te lang laks en afwachtend geweest."

Dat laatste geldt zeker ook voor de Abvakabo zelf als het gaat om maatwerk in cao's. De vakbond staat zeer terughoudend tegenover de cao-á-la-carte, ook wel meerkeuze-cao genoemd. In het bedrijfsleven maakt deze cao-vorm grote opgang. Bij Vrins en de zijnen ligt vooral de ruil tussen tijd en geld erg gevoelig. Het risico van aantasting van de 36-urige werkweek wordt door de Abvakabo te groot geacht.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.