Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[BOL]
[Siteshopper]
[Veilinghal]
[Vacatures]
[Autosite]

Meer panne voor NASA

Van onze correspondent - NEW YORK, woensdag

De problemen stapelen zich op voor de Amerikaanse ruimtevaartdienst NASA. Terwijl gisteren de laatste hoop vervloog om nog in contact te komen met de Marslander, dreigde opnieuw vertraging voor de redding van de Hubble ruimtetelescoop.

De voor komende zaterdag geplande lancering van de space shuttle Discovery, die de telescoop in de ruimte moet repareren, wordt nu waarschijnlijk een dag uitgesteld wegens een defecte kabel in het ruimteveer.

NASA zet alles op alles om de Discovery-missie voor de jaarwisseling te voltooien om mogelijke millennium-problemen te voorkomen. De zeven bemanningsleden hebben ongeveer tien dagen nodig voor reparatie van de drie miljard dollar kostende Hubble.

De telescoop liet het in november afweten nadat een van de drie benodigde vliegwielen (gyroscopen) was uitgevallen. Hierdoor was NASA niet meer in staat de Hubble te richten op objecten in het heelal. De astronauten aan boord van de Discovery moeten zes nieuwe gyroscopen installeren.

De mislukte missie van de Mars Polar Lander volgt op het neerstorten, in september, van de ruimteverkenner Mars Climate Orbiter. Dit fiasco was te wijten aan een ordinaire rekenfout in de navigatie-data: een bij het project betrokken Amerikaan had verzuimd om mijlen in kilometers om te zetten.

Volgens deskundigen van NASA is de oorzaak van het nieuwste debacle niet zo simpel. Alles verliep volgens plan toen de marssonde afgelopen vrijdagavond afdaalde naar de rode planeet. Nadat vier dagen niets was vernomen van het onbemande ruimteschip, faalde gisteren ook de allerlaatste poging om een signaal op te vangen.

"Wij hebben nu onze laatste troef uitgespeeld", verklaarde een teleurgestelde missieleider Richard Cook van het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena. NASA hoopt de komende weken via de Mars Global Surveyor, een satelliet die de oppervlakte van Mars in kaart brengt, meer te weten te komen over het verlies van de Polar Lander.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.